Kinesiska ambassaden bekräftar för Expressen att Gui Congyou ska lämna Sverige med omedelbar verkan.
– Vi har nyligen fått veta detta. Han håller på och packar, säger Wang Fangke, sekreterare på ambassadens protokollsavdelning.
Enligt flera ambassadanställda är Gui Congyou isolerad på grund av Covid-19 inför hemfärden till Peking.
Ingen av de personer Expressen talat med vet något om bakgrunden att Gui Congyou lämnar just nu.
– Men jag betraktar det som en normal process att han lämnar eftersom han varit här så länge, säger en anställd.
Gui Congyou lämnade Sverige under fredagen och ambassadens andreman, Zhang Biao, är anmäld som chargé d’affaires.

En ny kinesisk ambassadör kommer till Sverige senare i år, rapporterar Ekot.
Gui Congyou har haft ambassadörsuppdraget sedan 2017 och har blivit uppmärksammad för sina konflikter med företag och journalister i Sverige.
Angrepp mot svensk journalist
Tidigare i år fick Expressenmedarbetaren Jojje Olsson motta ett mejl om att han skulle upphöra med sin kritiska rapportering om Kina – eller ”möta konsekvenserna av sina handlingar” – efter att ha granskat Kinas agerande mot bland annat H&M.
Den kinesiska ambassadören lämnar – vad är din reaktion på det?
– Jag tycker att det är positivt, men det är förvånande att det sker med så kort varsel. Jag tror inte att det är någon särskild händelse som utlöser det. Det har ju inte riktigt hänt något på sistone som sticker ut. Det kanske är en kombination av att han varit här ett tag och att hans diplomatiska strategi inte varit så framgångsrik.
Han har ju varit drivande i Kinas kritik mot svenska medier och även vänt sig direkt till dig. Hur har det varit?
– De första gångerna det hända var det både överraskande och obehagligt. Men med tiden med att jag blev kontaktad flera gånger och att flera personer kontaktats så blir det nästan patetiskt.
Förväntar du dig att det kommer fortsätta oavsett vem som sitter på stolen?
– Ja det tror jag. Sen är det inte säkert att det fortsätter på samma vis, man kanske kommer använda andra metoder. Men kommer fortsätta att försöka påverka.
Hotat politiker
Gui Congyou har också riktat påtryckningar mot andra svenska politiker och journalister. Han har hotat att porta kulturminister Amanda Lind från Kina om hon deltog i en prisceremoni för den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.
Flera gånger har han med anledning av konflikterna kallats till Utrikesdepartementet. Från SD, KD och V har det kommit krav om att han skulle skickas hem.
Också Moderaterna krävde efter mejlet till Jojje Olsson att Sverige skulle agera mot ambassadören.
– Det är förfärligt men tyvärr inte förvånande, vi har sett det förut och kommer säkert att se det igen, sa M-ledaren Ulf Kristersson som ville se en ”skarpare ton” och riktade sanktioner tillsammans med andra EU-länder.
TURERNA KRING KINESISKA AMBASSADÖREN
Gui Congyou har sedan han tillträdde 2017 skapat flera stora rubriker. Han har bland annat hamnat i konflikter med svenska journalister, företag och politiker. Han har vid upprepade gånger kallats upp till UD.
Här är några av de mest uppmärksammade incidenterna:
2018.
År 2018 attackerade han Expressen-medarbetaren Jojje Olsson i ett officiellt pressmeddelande. Där påstod han att Olssons ”vilseledande och skamliga beteende fullt ut indikerar att han inte är en ärlig eller trovärdig person”.
2019.
Hösten 2019 uppstod en diplomatisk kris mellan Sverige och Kina. Detta efter att Svenska PEN delade ut Tucholskypriset till den fängslade författaren och regimkritikern Gui Minhai.
Gui Congyou, valde då att hota Sverige:
– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen.
2019.
Gui Congyou har även attackerat svenska medier vid flera tillfällen. År 2019 sågade GP i synnerhet.
– Några artiklar är objektiva, men annars är det bara kritik och förolämpningar mot Kina, sa Gui Congyou till GP då.
2020.
I början av januari 2020 anklagade den kinesiska ambassaden Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att ”på ett arrogant och fördomsfullt sätt lägga sig i Kinas inre angelägenheter.”
Det kom efter att Kristersson sagt att Sverige ”måste stå upp hårt mot Kina”
2021.
I april fick frilansjournalisten Jojje Olsson ett mejl från den kinesiska ambassaden, där de skrev att han ska upphöra med den kritiska rapporteringen om Kina – eller ”möta konsekvenserna av sina handlingar”.
Jojje Olsson har granskat Kinas agerande mot bland annat H&M i flera artiklar i Expressen, och på sajten Kinamedia som tidigare hette Inbeijing.
Mejlet från ambassaden har fått flera politiker att reagera starkt. SD och KD krävde då att Gui Congyou skulle skickas hem efter hoten mot Jojje Olsson.