Uppgifter: Kina vägrar lämna ut fakta till WHO

Peter Ben Embarek, en av WHO:s utsända i Wuhan.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
WHO:s utsända får en genomgång utanför fisk- och skaldjursmarknaden i Wuhan.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdspersonal i Wuhan i början av pandemin.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kinesiska myndigheter undanhåller betydelsefull information från WHO:s forskare, rapporterar Wall Street Journal.

WHO:s forskare ska ha bett om detaljerad information om de första covidfallen i Wuhan – men fått nej av myndigheterna.

Just nu befinner sig en WHO-delegation i den kinesiska staden Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes 2019.

Tidigare i veckan höll de en presskonferens tillsammans med kinesiska ämbetsmän, och de sa då att de inte kunde säkerställa var viruset uppstod.

Men enligt nya uppgifter ska det ha funnits en del meningsskiljaktigheter mellan kineserna och WHO:s utsända. Wall Street Journal, WSJ, skriver att WHO-forskarna ska ha bett sina kinesiska motparter om information om de allra första patienterna i Wuhan – men fick nobben.

De kinesiska forskarna ska i stället ha presenterat sina egna analyser och sammanfattningar. Däremot inga rådata, enligt WSJ.

– De visade några exempel, men det är inte samma sak som att ge ut allt material, säger Dominic Dwyer, australisk mikrobiolog och medlem i WHO-teamet, till WSJ.

”Inte uteslutit några hypoteser”

WHO-gruppen har nu varit i Wuhan i tre veckor. Teorin om att viruset ska ha uppstått i ett labb har tidigare vädrats i gruppen, men häromdagen gjorde WHO-företrädarena och deras kinesiska motsvarigheter ett gemensamt uttalande om att labbteorin är väldigt osannolik.

Tidigare på fredagen sa WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus att de inte har uteslutit några förklaringar till hur viruset uppstod.

– Vissa har undrat om vi uteslutit några hypoteser. Jag har pratat med medlemmar i teamet, och svaret är att alla hypoteser fortfarande är öppna, sa WHO-toppen vid en pressbriefing enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.