Uppgifter: Kärnkraften kan bli grön energikälla

Forsmarks vice vd Johan Börjesson om framtiden för kärnkraften.
Enligt uppgifter till Financial Times vill EU-kommissionen att kärnkraft klassas som hållbar.
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Khashayar Farmanbar (S), energiminister.
Foto: OLLE SPORRONG

Enligt läckta uppgifter till Financial Times vill EU-kommissionen att kärnkraft och naturgas ska klassificeras som gröna investeringar. 

Frågan har skapat två läger i EU – där Tyskland starkt motsätter sig och Frankrike är för. Sverige har ännu inte gett besked.

– Det finns lägen där den kan vara hållbar, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till SVT:s Morgonstudion. 

EU:s gröna taxonomi är ett verktyg som ska klassificera om investeringar är klimatvänliga – för att underlätta hållbara investeringar. 

Enligt uppgifter till Financial Times vill nu EU-kommissionen att både kärnkraft och naturgas klassas som hållbar – en fråga som skjutits fram flera gånger av kommissionen.

Frågan om huruvida kärnkraft ska ingå i taxonomin och räkas som en grön investering delar EU. Frankrike leder en grupp på knappt hälften av EU-länderna som vill se kärnkraften som framtidslösning, medan Tyskland och flera andra vill se naturgas som lösning. 

Sverige har ännu inte tagit ställning i frågan.

Energiministern: ”Finns lägen”

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) får i SVT:s ”Morgonstudion” frågan om kärnkraft i Sverige i dag kan ses som hållbar.

– Det finns lägen där den kan vara hållbar, säger han. 

– Alla energislag är ju miljöpåverkande på ett eller annat sätt. Istället för att använda kol kan det vara bättre att använda naturgas under vissa förhållanden, säger ministern till SVT. 

Däremot vill han inte kommentera det exakta förslaget utifrån uppgifterna i Financial Times, eftersom det just handlar om uppgifter.

Magdalena Anderssons besked

Statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att regeringen anser att kärnkraften kan vara en del av EU:s taxonomi. Samtidigt betonade hon att hon inte ser kärnkraften i sig som hållbar.

– Kärnkraften kommer att vara en del av den europeiska energimixen under lång tid framöver, sa hon till Dagens Industri.

I slutet av december valde Moderaterna att KU-anmäla statsministern för att hon vid mötet vägrat klassa svensk och Europeisk kärnkraft som hållbar. 

Se även:

EU närmar sig avgörande steg mot tre kommande taxonomier: en grön, en brun och en röd. Danske Banks hållbarhetschef Roger Josefsson förklarar vad besluten innebär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.