Hallengren: Hoppas vaccinera på julafton

Richard Bergström: "Ska börja så fort som möjligt"
Jens Spahn, Tysklands hälsominister, har pressat EMA för att fatta beslut före jul.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Pfizers vaccin.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
”Vilken julklapp”, säger Lena Hallengren (S) om att Sverige hoppas kunna inleda vaccinering redan på julafton.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronavaccinet från Pfizer/Biontech kan godkännas i EU den 23 december, efter att läkemedelsmyndigheten EMA tidigarelagt sitt möte.

Sverige hoppas nu kunna inleda vaccineringen redan på julafton, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Vilken julklapp, säger hon.

Flera länder, däribland Storbritannien, Kanada och USA har godkänt coronavaccinet från Pfizer/Biontech. Men från EU har beskedet dröjt. 

Nu står det dock klart att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som granskar vaccinet, har tidigarelagt sitt utlåtande. 

Tidigare planerade EMA att ge en rekommendation den 29 december, men nu meddelar myndigheten att mötet flyttats till 21 december. EU-kommissionen väntas därefter godkänna vaccinet den 23 december.

– EMA förklarar i dag att de har fått in all information de behöver. De har bestämt sig för att det här går att hantera snabbare, så de flyttar sitt planerade beslutsdatum från 29 till 21 december. Det betyder att vaccinet kan bli godkänt förmiddagen 23 december, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. 

Hur snabbt rullas vaccinet ut?

– Med en gång. Det är bara att trycka på knappen. Vaccinen som används i Storbritannien och USA kommer från samma fabrik i Europa. Det finns redan tillverkat.

Förbereder vaccinering till jul

De första svenskarna skulle därför kunna vaccineras redan på julafton, uppger socialminister Lena Hallengren (S).

– Jag hoppas det. Vi har sagt att när vaccinet kommer till Sverige så ska vi se till att det når den del av befolkningen som är prioriterad, nämligen äldre på särskilda boenden. Det är ambitionen.

Även norska medier rapporterar att de första personerna i Norge kan få sprutan på julafton.

– Vilken julklapp, säger Lena Hallengren.

Enligt socialministern siktar regeringen på att erbjuda regionerna att kunna starta vaccinationerna så fort vaccinet har godkänts och anlänt till Sverige.

Emma Spak, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner, berättar att vaccinationen hänger på såväl regionerna som myndigheternas förberedelser, och vilka leveranser som kommer till Sverige och när.

”Regionerna arbetar nu för att kunna påbörja vaccinationerna så snart som möjligt utifrån den informationen de nu får tillgång till”, skriver hon i ett mejl.

Dina frågor om coronavaccinet – Se hela programmet här

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström svarade på läsarnas frågor i tisdagens Dina Frågor om Corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.