Jonas Sjöstedt avgår vid nästa kongress

Jonas Sjöstedt berättar själv på Facebook om sitt beslut.
Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval vid nästa partikongress i vår, enligt Ekot och SVT.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT
Jonas Sjöstedt tog över som partiledare efter Lars Ohly 2012.
Foto: SVEN LINDWALL
Jan Björklund och Jonas Sjöstedt vid en partiledardebatt i SVT:s Agenda i maj 2012.
Jonas Sjöstedt dansar med frun Ann Måwe på Nobelfesten 2013. Nu flyttar han till Vietnam, där Ann Måwe sedan en tid arbetar.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Jonas Sjöstedt talar i Almedalen 2013.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP) i SVT:s slutdebatt 2014. I sitt första val med Sjöstedt som partiledare fick Vänsterpartiet 5,7 procent.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt och KD-ledaren Ebba Busch Thor vid en debatt i TV4 2016.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S) vid SVT:s slutdebatt inför valet 2018.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt, Jan Björklund och Annie Lööf i riksdagen 2019. Sjöstedt och Lööf åkte 2016 på en gemensam debatt-turné.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, 55, kommer avgå i vår.

Vem som nu väljs till att ersätta Sjöstedt kan bli avgörande för Stefan Löfvens framtid.

Risken för statsministern är att V väljer en ledare som tar än mer strid mot regeringen och kräver mer inflytande.

– Sjöstedt har pressat regeringen, men inte så långt att den måste avgå, säger Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten i SVT:s Morgonstudion.

Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, kommer inte att ställa upp till omval i partikongressen senare i år. Det bekräftar han i ett inlägg på sin Facebook på onsdagen.

Beskedet innebär att V-ledaren också kommer att avgå som partiledare.

På kongressen kommer partiet också att välja ny partiordförande. Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande”, skriver Jonas Sjöstedt på Facebook.

Jonas Sjöstedt: ”Rätt beslut för min familj”

Jonas Sjöstedt uppger att det ”varit ett svårt beslut” att lämna. Samtidigt menas det ha varit rätt beslut för honom och familjen.

I sommar kommer Jonas Sjöstedt att flytta till Hanoi i Vietnam, där hans hustru, Ann Måwe, sedan en tid tillbaka jobbar som Sveriges ambassadör.

Jag är också säker på att detta är rätt beslut för min familj. Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän”, skriver Jonas Sjöstedt vidare i inlägget på Facebook.

I en intervju med Aktuellt i SVT berättar V-ledaren att han kommer att söka jobb i Vietnam.

– Jag kan tänka mig allt möjligt, från att starta ett kafé till att skriva en bok till mycket annat också. Jag tycker att det känns ganska skönt, att för en gångs skull veta att det kommer en dag då jag inte har varje dag i kalendern inplanerad, säger Jonas Sjöstedt i Aktuellt.

Enligt SR Ekot, som var först med nyheten, lämnade Jonas Sjöstedt beskedet under ett internt möte med partikamrater innan offentliggörandet.

– Han planerade inte att sitta mer än åtta år redan från början. Men han sa också att han avgår för att han vill spendera mer tid med sin familj. Det känns väldigt typiskt Jonas, säger Per Markus Risman, V:s distriktsordförande i Uppsala län, till TT.

Till Aktuellt säger Jonas Sjöstedt att beslutet att avgå var ”helt och hållet” frivilligt.

Här berättar Jonas Sjöstedt om beslutet

Den avgående partiledaren gästade SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

Så viktig var han för Stefan Löfven

Nu lyfts Jonas Sjöstedts betydelse för Socialdemokraterna. Han har hjälpt regeringen att undvika viss liberal politik, menar Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten och S-märkt debattör.

– Det är ett avgörande läge där många Socialdemokraterna har känt känt att Socialdemokratin har haft ett viktigt ombud i rikspolitiken, nämligen Jonas Sjöstedt, som har pressar regeringen och samarbetspartierna för att skippa vissa dumheter, säger Göran Greider i SVT:s Morgonstudion.

Affären med Arbetsförmedlingen och Vänsterpartiets misstroende hot mot Eva Nordmark lyfts fram som ett exempel.

– Han har genom sin insats i höstas fått stopp på det så kallade tokprivatiseringen av Arbetsförmedlingen och lite annat. Han har pressat regeringen, men inte så långt att den måste avgå, säger Göran Greider.

Ersättare blir avgörande för Löfven

Vem som väljs till att ersätta Jonas Sjöstedt kan nu bli avgörande för Stefan Löfven. Förhoppningen från regeringen är ett V som kan stötta dem i riksdagen – som röstar med dem, mot den övriga oppositionen.

Risken för Löfven är samtidigt att V väljer en ledare, och därmed riktning, som tar strid mot regeringen, och kräver mer inflytande.

Internt i V förekommer redan kritik mot att man valde att släppa fram Löfven som statsminister utan att få något inflytande. Och efter misstroendehotet mot Löfven i slutet av förra året belönades Sjöstedt med kraftigt höjda förtroendesiffror i Expressen/Sifo.

Sen dess har man fortsatt ställa krav på Löfven, senast i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Att det nu kan det bli en ännu ”bråkigare” person som tar över V skapar osäkerhet för Löfven.

Jonas Sjöstedt hyllas av kollegerna

Flera nuvarande och tidigare partiledare och andra riksdagskolleger hyllar Jonas Sjöstedt efter beskedet att han avgår.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1217519778425966593https://twitter.com/KinbergBatra/status/1217531589862793216https://www.instagram.com/p/B7WpOo4gt37/https://twitter.com/PaulaBieler/status/1217523913539969026

”Har velat göra ett rejält avtryck”

Expressens statsvetare Jenny Madestam menar att Jonas Sjöstedts besked var väntat.

– Det vi vet med hans privata situation, att hans familj flyttat utomlands, har gjort att det är många som har antagit att det här skulle bli fallet, i kombination med att han suttit ganska många år. Den tiden han har suttit nu, sedan januari 2012, är en ganska ansenlig tid i dagens mått mätt, säger Jenny Madestam.

Hon fortsätter:

– Vi har också kunnat ana det här om man tittar på hur Sjöstedt har agerat sedan i höstas. Han har gått ut väldigt tufft och pressat regeringen. Jag tror att han verkligen har velat göra ett rejält avtryck innan han lämnar.

Jenny Madestam konstaterar att detta var en bra tidpunkt för Vänsterpartiet att ge beskedet. Det, för att partiet ska få gott om tid till processen att hitta en efterträdare.

Vem kan komma att efterträda Jonas Sjöstedt?

– Det finns inga sådana självklara personer utöver de som fanns med när Sjöstedt valdes. I den processen var det Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Hans Linde och Rossana Dinamarca. Alla de här namnen som var aktuella då kan vara aktuella nu, men det kan även komma flera namn. 

Här är hela Jonas Sjöstedts besked

I slutet på maj samlas vänsterpartister från hela Sverige till kongress i Västerås. Kongressen kommer att fokusera på framtiden, anta ett nytt partiprogram och med framtidskommissionens arbete som bas lägga grunden för ett större och starkare vänsterparti.

På kongressen kommer partiet också att välja ny partiordförande. Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande.

För mig har det varit ett svårt beslut. Att få vara ordförande för Vänsterpartiet är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig. Det är en stor förmån att få företräda en rörelse som är den tydligaste rösten för ett mer jämlikt Sverige, för feminism och klimatet. Det är en glädje att träffa alla fina kämpande socialister runtom i Sverige, att få påverka politiken och att ständigt få lära sig nya saker. Jag kommer att sakna det, det vet jag.

Men även det som är det roligaste och mest meningsfulla jag kan tänka mig har sitt slut. Det är en bra tid för Vänsterpartiet att välja en ny ordförande i god tid före valet 2022. Partiet har vuxit och utvecklats kraftigt på senare år, nya människor och idéer kan fortsätta det arbetet. Jag har alltid tänkt mig att åtta år är en ganska lagom tid för mig att vara ordförande. Nu ska jag ta vara på varje dag som ordförande fram till kongressen i maj.

Jag är också säker på att detta är rätt beslut för min familj. Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän. Min familj bor sedan flera månader tillbaka i Vietnam. I sommar kommer jag att lämna mitt uppdrag som riksdagsledamot och flytta till min familj i Hanoi.

Fram till kongressen i maj kommer jag att fortsätta företräda Vänsterpartiet i den politiska debatten som ordförande och resa runt i landet på lokala besök. Jag ser fram emot att kampanja för mer resurser till skola, sjukvård och äldreomsorg i stället för skattesänkningar för de rika. Jag vill prata om vikten av trygga jobb och rimliga hyror så att vi kan stoppa regeringens planer på att slå sönder anställningstryggheten och införa marknadshyror. Jag ser fram emot att få träffa er där ute!

Jag har varit aktiv i Vänsterpartiet under lång tid, även om jag lämnar rikspolitiken i sommar så ser jag fram emot många år som aktiv medlem i Vänsterpartiet och att få delta i den politiska debatten.


Källa: Jonas Sjöstetds Facebook  

Tillträdde efter Lars Ohly

Jonas Sjöstedt tillträdde som partiledare för Vänsterpartiet 2012, efter Lars Ohly. 

Jonas Sjöstedt föddes och växte upp i Göteborg och flyttade under uppväxten till flera olika städer. 1990 bosatte han sig i Umeå där han jobbade som montör hos Volvo lastvagnars anläggning.  

Under onsdagseftermiddagen publicerade Jonas Sjöstedt ett Facebook-inlägg där han tackade för allt stöd han fått under partiledardebatten samma dag. Då nämnde han inte några avgångsplaner.  

Expressen söker Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt

Född: 1964 i Göteborg.

Har bland annat arbetat som montör på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Satt i EU-parlamentet för Vänsterpartiet 1995–2006.

Bosatt i New York 2006–2010 som medföljande till hustrun, diplomaten Ann Måwe.

Riksdagsledamot sedan 2010.

Partiledare för Vänsterpartiet sedan 2012.

Han har bland annat skrivit tre deckare och en intervjubok om arbetarklassen i Göteborg.

(TT)

Experterna: De kan efterträda Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiets ledare kommer att avgå i vår – nu är spekulationerna om vem som blir hans efterträdare i gång.

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

LÄS MER: Uppgifter: De gör upp om att ta över efter Löfven (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.