McCain svårt sjuk – vill inte ha Trump på begravningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Amerikanska senatorn John McCain, 81.
Foto: CAROLYN KASTER / AP
Donald Trump.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska senatorn John McCain, 81, kämpar mot en hjärntumör.

Nu säger personer nära McCain till New York Times och NBC News att han planerar att vicepresident Mike Pence närvarar vid hans begravning, inte Donald Trump.

Senator John McCain, tidigare stridsflygare och officer i amerikanska flottan, var republikanernas kandidat i USA:s presidentval 2008 mot Barack Obama.

Han drabbades i fjol av en aggressiv cancerform.

– Jag vet inte hur mycket längre jag kan vara kvar här. Kanske får jag ytterligare fem år. Kanske med framstegen inom onkologi hittar de nya behandlingar för min cancer som kommer att förlänga mitt liv. Kanske är jag borta innan du hör det här. Min belägenhet är, ja, ganska oförutsägbar, säger McCain i ett ljudklipp som offentliggjordes på fredagen, skriver Washington Post.

McCain har kritiserat Donald Trump

McCain och Trump har flera gånger varit i konflikt med varandra. Nu säger personer nära McCain till New York Times och NBC News att han informerat Vita huset om att han vill att vicepresident Mike Pence kommer till begravningen i stället för Donald Trump.

Enligt en källa nära McCain, som NBC News pratat med, är det tänkt att ex-presidenterna Barack Obama och George W. Bush ska ha tal vid begravningen, som ska hållas i National Cathedral i Washington DC.

Donald Trump har uttryckt stöd

Donald Trump är en av många politiker som uttryck sitt stöd till McCain efter att hans hjärntumör blev känd. I ett uttalande sa Trump att ”senator John McCain alltid har varit en kämpe”. Vidare sa presidenten att han och Melania Trump tänker och ber för senatorn och hans familj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.