Buzzfeeds utrikesreporter Mike Giglio intervjuas i CNN av Wolf Blitzer om när han var i fara i Ukraina.Buzzfeeds utrikesreporter Mike Giglio intervjuas i CNN av Wolf Blitzer om när han var i fara i Ukraina.
Buzzfeeds utrikesreporter Mike Giglio intervjuas i CNN av Wolf Blitzer om när han var i fara i Ukraina.
Foto: Medyan DairiehFoto: Medyan Dairieh
 Foto: Medyan Dairieh

Uppgifter: IS smugglar terrorister till Sverige

Publicerad

Den sunniextremistiska organisationen IS uppges smuggla krigare till Sverige och Europa i skydd av den pågående flyktingströmmen från Mellanöstern.

Det uppger Buzzfeed.

Sajtens erfarne utrikesreporter Mike Giglio skriver att han fått kontakt med IS-medlem som med Turkiet som bas jobbar med att sända jihadistkrigare över havet.

– De väntar på order. Vänta bara, ni kommer att se, säger mannen till Buzzfed.

Det är sedan tidigare känt att ett drygt hundratal personer rest från Sverige till Mellanöstern för att strida med IS, den sunniextremistiska gruppen var skräckvälde råder främst i Syrien och Irak.

Siffran har skrivits upp av Säkerhetspolisen som i sin senaste uppskattning uppger att 130 personer rest från Sverige för att ansluta sig till gruppen.

Men nu uppger Buzzfeed att det också finns en direkt motsatt strömning.

Reportern Mike Giglio uppger att han fått kontakt med en IS-medlem som med Turkiet som bas skickar jihadister till Europa.

Ett land som nämns i artikeln är Sverige.

Enligt medlemmen ska krigarna fullfölja IS hot om attacker i väst.

Därför bäddas IS-krigare in i den pågående flyktingströmmen från Mellanöstern, sätts på skepp och anländer till länderna under täckmantel av att vara flyktingar.

Buzzfeed har tidigare rapporterat om liknande tillvägagångssätt, men då från fristående flyktingsmugglare, som hävdar att de hjälpt IS i flera månader.

– Jag skickar några krigare som vill besöka sina familjer. Andra åker bara till Europa för att vara redo, sa en smugglare till Buzzfeed då.

Två medlemmar i den amerikanska senaten bekräftar uppgifterna för Buzzfeed.

Expressen har ställt frågan till svenska Säkerhetspolisen.

– Vi känner till att det finns personer med avsikt och förmåga att begå terrorhandlingar i landet, säger Fredrik Milder på Säpos presstjänst.

Han berättar att Migrationsverket vid misstanke om att en asylsökande har terrorkopplingar då kontaktar Säkerhetspolisen som kommer med ett remissvar till myndigheten.

Men exakt vad Säkerhetspolisen känner till om IS strategier vill han inte kommentera.

– Då skulle vi avslöja vårt operativa arbete, säger han.

Men verksamheten, som uppges koordineras från bland annat en turkisk hamnstad verkar ha gått myndigheterna i landet förbi.

– Vi har inga exakta uppgifter om det, säger en talesperson till sajten.

Den person som först kom med uppgifterna till Buzzfeed säger sig dock ha hamnat under lupp av flera myndigheter.

– Men jag nekade när de frågade. Alla underrättelsetjänster i hela världen försöker fånga oss, men om någon frågar mig om jag skickar krigare så säger jag nej. Jag skickar bara i väg flyktingar i jakt på ett bättre liv, säger han till sajten.

Mike Giglio, reportern på Buzzfeed som första rapporterade om nyheten, är mycket erfaren. Han var tidigare Mellanöstern-korrespondent för Newsweek och Daily Beast och har bland annat bevakat kriget i Ukraina för Buzzfeed.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag