Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Intern kritik mot Corazza Bildt

Anna Maria Corazza Bildt var inte på Moderaternas lista inför EU-valet i maj. Foto: FILIP NORMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Maria Corazza Bildt petades från listan inför EU-valet i maj.

Nu uppger flera M-källor för Aftonbladet att detta kommer efter samarbetsproblem och kritik mot hennes ledarskap. 

Men Corazza Bildt känner inte igen kritiken. 

– Jag fokuserar på fakta. Och ingen har pratat med mig om det här. Jag är förvånad och ledsen, säger hon till Expressen.  

I oktober stod det klart att Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildts dagar i Bryssel var räknade. 

Enligt uppgifter till Expressen petades hon som kandidat inför EU-valet i maj efter en kampanj av ett "gubbgäng" i partiet. 

Nu hävdar flera moderata källor för Aftonbladet att petningen sker efter en lång tids problem med Corazza Bildts samarbetsförmåga och hårda ledarstil. 

– Det som inte har kommit ut är hur hon beter sig på plats och mot andra, säger en källa till tidningen och fortsätter:

– Den verkliga anledningen är egentligen personen, hur hon har behandlat sin personal och betett sig mot andra parlamentariker.

Uppgifter: Intern kritik mot Corazza Bildt

Anna Maria Corazza Bildt känner inte igen sig i bilden som målas upp. Hon säger till Expressen att ingen någonsin – varken i Bryssel eller hemma i Sverige – har pratat med henne om hennes ledarstil. 

– Det finns inget konkret, jag har inte sett några fakta. De har haft alla möjligheter att ta det här direkt med mig i stället för att kontakta Aftonbladet, säger hon och fortsätter: 

– Och tyvärr ger man sig på en stark kvinna. Jag tror att många känner igen sig i det här. Jag är förvånad och ledsen. 

Den slutliga M-listan med kandidater till EU-parlamentet spikas 23 november av Moderaternas partiråd. På torsdagen skriver Corazza Bildt på Facebook att hon är ”övertygad om att partirådet den 23 november kommer göra en bedömning baserad på fakta”.

Anna Maria Corazza Bildt har fått stöd av flera praktikanter och medarbetare under dagen. 

– Jag är helt överväldigad över att så många av mina kära medarbetare och praktikanter, både nuvarande och dåvarande, har skrivit på sociala medier. Vi är ett team, säger hon.   

https://twitter.com/adam_rydstedt/status/1060515324116852737

En av hennes praktikanter, Adam Rydstedt, utvecklar sin bild av hennes ledarstil för Expressen: 

– Först och främst vill jag säga att den kritik som lyfts fram i Aftonbladets rapportering är felaktig. Jag som jobbar som praktikant för Anna Maria i snart halvår kan också bekräfta att Anna Maria är en väldigt varm, öppen och bra chef – som alltid har ett leende på läpparna.  

Känner du till andra som inte tycker som du?

– Jag känner väldigt många tidigare praktikanter och assistenter som har jobbat hos Anna Maria och jag har aldrig uppfattat det som skrivs i Aftonbladet som verkligheten, säger Adam Rydstedt.   

När Expressen frågar Anna Maria Corazza Bildt om hon ser uppgifterna om hennes ledarstil som ett sätt stoppa henne från att återta en plats på partiets lista inför EU-valet svarar hon: 

– Jag håller mig till fakta. Det här händer just nu. Under de tio år jag varit i Europaparlamentet har ingen pratat med mig om det här, säger hon och fortsätter: 

– Det här kommer dagen efter att Stockholmsmoderaterna ställt sig bakom mig. Ingen har pratat med mig tidigare. Jag håller mig till fakta och hoppas att andra ska göra det också. 

Carl Bildt om petningen: ”Moskva”

Corazza Bildt har varit ledamot i parlamentet sedan 2009 och betraktas av moderater som "en kryssmagnet".

”Gubbgänget” – som uppges ledas av avgående EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark – anklagas för att förminska Corazza Bildts arbete i Europaparlamentet genom att hävda att hon bara fokuserar på "matsvinn" och att det inte är någon prioriterad fråga för Moderaterna. 

Hennes kritiker anklagas för att bortse från hennes engagemang inom migrations- och säkerhetspolitik.

Maken Carl Bildt har kritiserat beslutet och liknar det vid ”Moskva”.

”Att helt och totalt sparka ut en kandidat från listan – det är en åtgärd helt unik i den moderata partihistorien”, skriver Carl Bildt i sin blogg.