Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter i DN: Rysk säkerhetstjänst misstänks ha infiltrerat journalistprojekt i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En rysk agent fick utbildning i grävande journalistik bekostad av svenska biståndsmedel, enligt en granskning av Dagens Nyheter.

Enligt tidningens källor var mannens uppdrag att spionera på de övriga deltagarna.

Den 50-årige mannen har enligt Dagens Nyheters granskning en bakgrund som Spetsnazsoldat i militära underrättelsetjänsten GRU.

Våren 2017 besökte han Sverige för en veckolång utbildning i grävande journalistik vid Medieinstitutet Fojo i Kalmar. Utbildningen var en del av biståndsprojektet Scoop ­Russia, som finansieras av Sida, och totalt 16 ryska journalister medverkade.

Skulle spionera på deltagare

Inför resan fick mannen, enligt DN:s uppgifter, instruktioner från medarbetare vid ryska säkerhetstjänsten, FSB. Hans uppdrag ska ha varit att kartlägga de andra deltagarna på utbildningen och att i Ryssland ta sig in i kretsen av regimkritiker och undersökande journalister.

I en intervju med DN bekräftar mannen att han tidigare i livet arbetat för Spetsnaz, men han förnekar att hans uppdrag i Sverige ska ha varit att spionera.

– Det är utan tvekan inte sant och självklart så säger jag att det inte är sant – även om det hade varit sant så hade jag väl sagt att det inte är sant? Vilken normal spion hade sagt att det är sant? säger mannen.

– Ni roar mig, och sårar mig lite som kollega. 

Sida: "Den här riskbilden får vi leva med"

En av lärarna vid utbildningen av de ryska journalisterna i Kalmar var den ukrainske journalisten Oleg Khomenok, som sitter i styrelsen för det internationella förbundet för undersökande journalister. 

Han förklarar för DN att det länge funnits misstankar om att utbildningen kan infiltreras.

Även Sida säger att man känner till risken för infiltration.

– Den här riskbilden får vi leva med, men den får absolut inte hindra oss från att stödja arbetet för yttrandefrihet, säger avdelningschef Elsa Håstad till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.