Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Hon har gripits vid gränsen

CNN träffade oppositionsledaren Maria Kolesnikova i mitten på augusti, då sa hon sår här om situationen i Belarus.
Maria Kolesnikova fördes enligt vittnen bort i en minibuss.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt statlig belarusisk nyhetsbyrå så greps Kolesnikova vid gränsen till Ukraina.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Protestledaren Maria Kolesnikova uppges ha gripits vid gränsen till Ukraina, rapporterar AFP med hänvisning till gränspersonal.

Hon är försvunnen sedan i måndags då hon ska ha förts i väg i en minibuss av maskerade män.

Ukrainska uppgifter gör å andra sidan gällande att Maria Kolesnikova inte alls vill korsa gränsen – och rev sönder sitt pass så att hon inte skulle kunna. 

Under måndagen rapporterade sajten Tut.by att oppositionspolitikern Maria Kolesnikova gripits i Minsk i Belarus. 

Enligt vittnen fördes hon bort i en minibuss, bara dagar efter att hon meddelat att hon startar ett eget parti.

Omständigheterna är mycket oklara.

Enligt den statskontrollerade belarusiska nyhetsbyrån Belta greps hon senare under måndagsnatten vid landsgränsen mot Ukraina tillsammans med två andra oppositionspolitiker, Anton Rodnenkov och Ivan Kravtsov.

De andra två personerna ska nu befinna sig i Ukraina, medan Kolesnikova ska ha gripits, uppger även gränspersonal för AFP.

Spekulationer om provokation

Sajten Tut.by rapporterar att de ska ha passerat gränsen vid 5-tiden på tisdagsmorgonen, och att Kolesnikova då ska ha häktats. Annan personal vid gränsmyndigheten har samtidigt hävdat att alla tre passerat gränskontrollen, skriver Tut.by.

Det spekuleras nu i belarusiska medier om det kan handla om att regimen försöker få det att framstå som att Kolesnikova försökt korsa gränsen på ett olagligt sätt och därför gripits, rapporterar SR. 

Uppgifter: Är kvar i Belarus

Men uppgifter från Ukraina pekar på att Maria Kolesnikova inte frivilligt försökt korsa gränsen – utan är kvar i Belarus. 

Enligt den ukrainska delen av nyhetsbyrån Interfax, som citerar en källa vid gränsen, rev Maria Kolesnikova sönder sitt pass så att hon inte skulle kunna korsa gränsen.

”Maria Kolesnikova har inte kunnat utvisas från Belarus, eftersom den här modiga kvinnan själv gjorde att hon inte kunde korsa gränsen. Hon är kvar i territoriet som tillhör Belarus. Aleksandr Lukasjenko är personligen ansvarig för hennes liv och hälsa”, skriver Ukrainas biträdande inrikesminister Anton Gerashchenko.


Belarus – det här har hänt

Våldsamma protester uppstod i Belarus efter att Aleksandr Lukasjenko fått över 80 procent av rösterna i presidentvalet – som misstänks vara riggat. EU har i ett uttalande sagt att det rör sig om ett odemokratiskt val.

EU har vid ett senare tillfälle underkänt Aleksandr Lukasjenkos seger. 

Främsta utmanaren till Lukasjenko – Svetlana Tichanovskaja – flydde omedelbart till Lithauen på grund av en förhöjd hotbild.

Av de tre oppositionsledarna Svjatlana Tsichanouskaja, Veronika Tspekalo och Maria Kolesnikova lever de två förstnämnda i exil. 

Maria Kolesnikova greps på måndagen den 7 september i Minsk. 

"Relationen dålig mellan Belarus och Ryssland"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.