Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Håkan Juholt blir ny ambassadör i Sydafrika

Så här lät det när Håkan Juholt tidigare i år avslutade sitt uppdrag som ambassadör på Island.
Håkan Juholt blir ambassadör i Sydafrika, enligt uppgifter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven och Håkan Juholt.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Juholt med hustrun Åsa.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Håkan Juholt och kronprinsessan Victoria på Island förra året.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Förra S-ledaren Håkan Juholt väntas bli Sveriges nya ambassadör i Sydafrika, uppger källor för DN.

– Jag tror att det där är spekulationer, säger Juholt till TT.

I början av juni meddelade Juholt att han avslutar sitt uppdrag som ambassadör på Island.

Dagens Nyheter rapporterar att flera samstämmiga källor inom UD uppger att Håkan Juholt snart kommer utses till svensk ambassadör i Sydafrika.

När nyhetsbyrån TT når Håkan Juholt vill han varken bekräfta eller dementera uppgifterna, utan kallar dem för ”spekulationer”. 

– Däremot håller jag på att packa här på Island efter tre intensiva år där vi stärkt samarbetet mellan Sverige och Island. Just nu när du ringer håller jag på att packa lådor, säger den tidigare S-ledaren till TT:s reporter.

Juholt: ”Ingen dramatik”

Tidigare i juni skrev Håkan Juholt på Facebook att han efter sommaren lämnar sitt nuvarande uppdrag som ambassadör på Island.

– Men det är ingen dramatik, förordnandet var på tre år. Jag är frisk och känner att jag kommer ha möjlighet att fortsätta mitt samhällsengagemang på något sätt till hösten, detta är jag helt övertygad om, sa han till Expressen då.

Juholt: ”Det var en fin dialog”

Håkan Juholt berättade vidare att det aldrig var aktuellt att förlänga uppdraget i den isländska huvudstaden Reykjavik.

– Det var en fin dialog om hur min framtid ska se ut. Helt friktionsfritt. Det var nästan föredömligt på hur det ska gå till, sa han om samtalet med UD.

Håkan Juholt blev partiledare för Socialdemokraterna 2011. Strax därefter hamnade han i blåsväder i samband med en bostadsaffär, vilket i kombination med vikande opinionssiffror ledde till kraftig intern kritik. I januari 2012 avgick Juholt och efterträddes av Stefan Löfven. Han satt dock kvar som riksdagsledamot till 2016.

Expressen söker Håkan Juholt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.