Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Greps när de lämnade Ma'loula

Journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed försvann i krigets Syrien efter att de lämnat staden Ma'loula.

Senaste kontakten med Sverige hade de i fredags - två dagar senare fick deras anhöriga veta att journalisterna tillfångatagits.

– Vi fortsätter försöka få reda på vad som hänt, säger Niklas Kebbon, Sveriges Syrienambassadör.

UD hade på tisdagsmorgonen inga nya uppgifter att delge kring ärendet.

Röster

JONAS NORDLING, ordförande journalistförbundet

– Man blir kusligt påmind om hur det var sommaren för två år sedan när Martin och Johan rapporterades gripna i Etiopen. Man hoppas ju att det här ska få ett snabbt och lyckligt slut.

– Det är väldigt viktigt att förstå att just den typen av områden dit man avråder alla andra att åka är det viktigt för journalister att resa till.

– Det är frilansjournalister som i första hand tar de risker som krävs för att ta sig in i de här områdena. Det är viktigt att alla etablerade medieägare tar ett kollektivt ansvar och ställer upp för de frilansjournalister som tar de största riskerna av alla.

JONATHAN LUNDQVIST, ordförande Reportrar utan gränser

– Vi vet att när man rör sig i den här miljön så är det extremt farligt. Det är faktiskt så att när vi briefar korrespondenter som har varit i området så brukar man normalt säga att man har otur om det händer någonting. Men i Syrien så har de faktiskt börjat vända på det här och säger man har faktiskt tur om man kommer ut igen. Det visar väldigt tydligt på hur allvarlig konflikten är för journalister som är där för att kunna skildra och berätta för världen vad som händer.

NIKLAS KEBBON, Sveriges syrienambassadör (TT)

– Det finns en rad grupper och olika aktörer i landet, även på regimsidan, så det finns hemskt många olika som kan ligga bakom.

Att ambassaden var ovetande om att journalisterna var i landet spelar mindre roll, säger han.

– Det hade inte gjort någon skillnad om vi hade vetat om det. Det rekommenderas sedan långt tillbaka att man inte ska åka till Syrien, men journalister gör sitt jobb och tar risker ibland.

För knappt två veckor sedan tog den prisbelönte fotografen Niclas Hammarström emot utmärkelsen "Årets journalist" för ett stort reportage från det brinnande inbördeskriget i Syrien.

Nu befaras han ha blivit fånge i samma land som han ägnat sig åt att skildra i sina bilder.

Tillsammans med frilansjournalisten Magnus Falkehed, rutinerad utrikesreporter med Paris som bas, tillfångatogs han nära en gränskontroll någonstans i Syrien.

Enligt uppgifter till Expressen greps de båda av en ännu okänd grupp personer när de var på väg att lämna Syrien och staden Ma'loula i västra Syrien. Tillfångatagandet skedde under lördag förmiddag vid 11-tiden.

– De var på väg ut ur Syrien när de greps, säger Ursula Åhlén vid UD:s pressjour.

Hördes varannan dag

Svenskarna hade inför resan gjort upp med bildbyrån Kontinents ägare Fredric Alm och Magnus Laupa - som inte är deras uppdragsgivare men som har haft kontakt med journalisterna - att de skulle höras varannan dag. Syftet var att försäkra sig om att de var OK.

När Hammarström och Falkehed inte hörde av sig på söndagen började Fredric Alm och Magnus Laupa misstänka att något inte stod rätt till. Ungefär samtidigt fick de anhöriga ett samtal från flickvännen till journalisternas "fixare" i Syrien som meddelande att de båda svenskarna blivit tillfångatagna och att fixaren skadats vid tillfångatagandet. Vad som har hänt med fixaren efter händelsen är oklart.

Inget visum

Journalisterna hade enligt uppgift till Expressen inga visum när de reste in i landet. Personerna som tillfångatog Hammarström och Falkehed ska ha sagt att de var misstänkta för spioneri.

Kontinents Magnus Laupa var den som larmade UD.

– Sist vi hade kontakten var på fredagen. Vi skulle höras varannan dag. På söndagen hörde jag ingenting och då insåg jag att det var något som inte stod rätt till och varslade UD, säger han.

Journalisterna ska innan de reste varit i kontakt med Fokus och Läkartidningen. Men inga av redaktionerna gav dem uppdrag att fullfölja de föreslagna reportageidéerna.

I en text till Läkartidningen diskuterade journalisterna ett möjligt jobb med chefredaktören Jonas Hultkvist. Enligt deras beskrivning saknar läkare i Syrien kompetens att ta hand om krigsskadorna. Målet med reportaget var att följa med paraplyorganisationen UOSSM när de utbildade läkarna på plats i krigets Syrien.

"Vi tar rygg på läkarna, ser hur de utbildas under mycket speciella förhållanden. Hur de organiserar sig i nätverk, hur de tänker och drömmer", skriver journalisterna.

Men Jonas Hultkvist tackade nej till jobbet eftersom det verkade som att de skulle till ett extremt farligt område.

– Jag sa "åk inte dit", säger han.

Källor

Enligt Sveriges Syrienambassadör Niklas Kebbon arbetar nu UD och ambassaden med att få fram information om vad som kan ha hänt Falkehed och Hammarström via källor i Libanon och inne i Syrien.

– Vad vi har gjort för att ta reda på det här är att kontakta så många av våra olika kanaler som vi bara kan här i Libanon och i Syrien, både officiella och icke officiella kontakter.

– Det är klart att vi inte har särskilt mycket, om ens några, kontakter med väpnade grupper i Syrien. Men vi har ganska mycket kontakter som indirekt kan ge oss information om vad som har hänt, säger han.

Det viktigaste nu enligt Kebbon är att utreda vilka de båda journalisterna blivit tillfångatagna av.

– Vi fortsätter försöka få reda på vad som har hänt. Jag kan inte säga så mycket mer, jag hoppas att vi kan få mer information, säger Niklas Kebbon sent på måndagsnatten.