Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Greklands- krisen nära en lösning

Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock
Francois Hollande. Foto: Jean Bernard Vernier
Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande. Foto: Wiktor Dabkowski
Angela Merkel. Foto: Valdrin Xhemaj / Epa / Tt

Efter ett rekordlångt möte mellan eurogruppens ledare slöts på måndagsförmiddagen ett avtal.

Alexis Tsipras har nu återvänt till Aten och har fram tills på onsdag på sig att få igenom förslaget i landets parlament.

En 24 timmars strejk ska även vara planerad på onsdag.

Förhandlingarna i Bryssel mellan Grekland och de övriga länderna i eurogruppen pågick i 17 timmar innan en överenskommelse slutligen kunde presenteras på måndagsförmiddagen.

I överenskommelsen erbjuds Grekland finansiering motsvarande 750 miljarder kronor, rapporterar Dow Jones Newswires.

Överenskommelsen förbinder Grekland till mer åtstramningar än vad som var föreslagit i det grekiska reformpaketet från förra veckan. Detta innebär bland annat reformer som påverkar pensioner, skatter, moms och storkleken på den grekiska offentliga sektorn.

– Vi har nu nått en överenskommelse, det tog tid. Men nu är den här, sa Jean Claude Juncker, Europeiska kommissionens ordförande i en presskonferens på måndagsmorgonen vid niotiden på morgonen.

Han betonade att det rörde sig om en kompromiss där ingen vunnit eller förlorat.

Strejk och protester

Ett nytt räddningspaket för Grekland är alltså i hamn - men nu återstår uppgiften för den grekiske premiärministern Alexis Tsipras att få igenom förslaget i landets parlament.

På måndagskvällen återvände Tsipras till Aten för extrainkallade möten med sina medarbetare. Enligt the Guardian kan det nya avtalet skapa nya konfliktlinjer i den grekiska inrikespolitiken.

Förhandlingarna mellan Tsipras och de övriga inom Syriza kan skapa konflikter.

Nigel Farage, ledare för brittiska invandringskritiska UKIP, såg pessimistiskt på avtalet. Han anser att Greklands parlament ska rösta ned överenskommelsen, rapporterar The Guardian.

– Om jag vore en grekisk politiker så skulle jag rösta nej till det här. Om jag vore en grek skulle jag protestera på gatorna. President Tsipras ställning är nu hotad, säger han.

Under måndagskvällen samlades även demonstranter vid Syntagmatorget i Aten för protester och en ny 24 timmars strejk är ska vara utlyst på onsdag.

Sky News rapporterade att greklands finansminister meddelat att landets banker kommer att hålla fortsatt stängt tills på onsdag.

Tuffa förhandlingar

En av de stora stötestenarna under nattens förhandlingar var den Internationella valutafondens roll i nästa krisprogram. Dessutom diskuterades storleken och sätet för den privatiseringsfond som euroländerna vill att Grekland skapar.

Till slut enades man om att 50 miljarder euro av grekiska tillgångar ska hamna i en ny fond baserad i Aten, inte Luxemburg som det var tänkt från början.

Fonden ska bidra till att återkapitalisera de grekiska bankerna, rapporterar The Guardian.

– Vi måste hantera problemen med finansieringsbehov. En fond kommer att skapas. Pengarna kommer att användas för att minska skulder, säger Jeroen Dijsselbloem, enligt Di.

<strong>Vad tycker du om uppgörelsen i Bryssel?</strong><p>Vespina Safiropoulou, 35 år, arbetslös, Aten:</p><p><em>– Jag är verkligen beskviken. Hur kunde Tsipras göra så här mot oss. Vi röstade ju nej, jag röstade nej. Men han är också bara en människa. Han kunde till slut inte göra annat. Jag är också väldigt besviken på Tyskland. Vi hjälpte dem med skuldavskrivning 1953 för deras skulder efter kriget, men vad gör de för oss nu?</em></p> Foto: Mats Larsson
<strong>Vad tycker du om uppgörelsen i Bryssel?</strong><br><br>Stavros Soutas, 42 år, taxichaufför, Aten.<p>– Det bekräftar bara vad jag känt länge. De vill centralisera all makt i Bryssel och styra allt därifrån. Vi greker är inte fria längre. Vi är bara de första som får genomleva det, men det kommer att hända i andra länder också. Jag hoppas fortfarande på att det ska bli bättre, men jag vet uppriktigt sagt inte vad som hade varit bäst: det här avtalet eller att vi lämnat euron.</p> Foto: Mats Larsson
<strong>Vad tycker du om uppgörelsen i Bryssel?</strong><br><br>Ronit Ben Sadoon, 51 år, egen företagare, Paros:<p>– Jag har ärligt talat inte hunnit sätta mig in i detaljerna, men jag vet att många greker är mycket besvikna. Jag har själv flyttat hit från Israel och där har vi problem hela tiden, så jag har varit lite förvånad över det tålamod grekerna har visat under hela denna kris. Jag vet inte att om det kommer att vara. De ger inte folket någon chans att få det bättre.</p> Foto: Mats Larsson
<strong>Vad tycker du om uppgörelsen i Bryssel?</strong><br><br>Dimitris Stragalis, arbetslös, 60 år, Aten:<p>– Jag stödjer avtalet, jag är för Europa. Jag blev själv av med jobbet som ekonomi för 3,5 år sedan, men jag har fortfarande hopp för min son. Men det bygger på att vi får vara kvar euron och fortsätta tillhöra Europa. Avtalet är tufft, men detta måste ske med tvång. Tidigare grekiska regeringar har skrivit under avtal och sedan inte genomfört. Det finns en risk att det blir så igen.</p> Foto: Mats Larsson

Samtidigt rusade den asiatiska börsen efter beskedet. Även svenska kronan steg.

– Att förlora Grekland vore inte bara att förlora dess bnp och befolkning, men även att förlora ett land som befinner sig i hjärtat av vår civilisation, säger Frankrikes president François Hollande enligt Di

Enligt uppgift ska Finland ha ställt väldigt hårda krav på Grekland, vilket sinkat förhandlingarna betydligt.