Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Gängledare ihjälskjuten på gångbro

En man har hittats död på Årstabron i Stockholm under natten.
Under natten till torsdagen hittades en man blodig på Årstabron i Stockholm.Foto: Blåljusbilder

Mitt i natten hittades en man liggandes på en gångbro söder om Stockholm.

Mannen – en ledargestalt i det kriminella Fagersjönätverket – sköts till döds, enligt Expressens uppgifter.

Under natten till torsdagen hittades en man blodig på Årstabron i Stockholm.

– Personerna som larmade till oss under natten berättade då att de hade påträffat en man som var skadad. När vi kom till platsen var mannen avliden. Vi kan i nuläget inte svara på hur länge personen varit död, sa Åsa Wallentin vid Stockholmspolisen inledningsvis.

Polisen utreder fallet som mord. Enligt Expressens uppgifter hade mannen svåra skottskador.

Expressen kan nu berätta att den döde, en man i 25-årsåldern, har pekats ut som en ledande figur i ett kriminellt nätverk från södra Stockholm.

Flera mord i gängkonflikten

Nätverket kallas Fagersjönätverket, är känt för att ha ett högt våldskapital och har varit inblandat i flera blodiga konflikter. Det handlar om ett löst sammansatt nätverk som varit allierat med andra gäng i Stockholm de senaste åren. I de konfliktytorna har flera mord inträffat.

Tidigare var flera av medlemmarna kopplade till den kriminella grupperingen Black Cobra som dock inte finns kvar i Sverige längre.

Den nu mördade mannen förekommer under ett 30-tal avsnitt i belastningsregistret och har bland annat dömts till fängelsestraff. Bland brotten han har dömts för finns bland annat grov misshandel, misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Mordoffret har attackerats förr

I dokument från frivården beskrivs han ha ”prokriminella värderingar och attityder och kopplingar till ett kriminellt nätverk”. I samma dokument, som är från 2018, bedömer frivården att ”risken för återfall i kriminalitet är hög”.

Den mördade mannen har blivit beskjuten två gånger tidigare under de senaste åren. Han och Fagersjönätverket har flera fiender och vid de två tidigare skjutningarna skadades mannen.

De tidigare attackerna mot mannen har inte resulterat i några fällande domar.

 

Se även: Hälften av gängledarna födda i Sverige

I det pågående polisarbetet Operation Rimfrost tittar man nu på vart ifrån gängledarna kommer ifrån och om det finns någon röd tråd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.