Eldupphör brutet – attacker mot Gaza

Arne Lapidus på plats i Tel Aviv: Minsta provokation kan leda till en stor konfrontation.
Explosioner i Gaza.
Foto: ALI JADALLAH/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN

Det israeliska flygvapnet har attackerat Gaza, rapporterar AFP.

I sociala medier sprids filmklipp som visar explosioner i den palestinska staden.

Tidigare hade Gaza skickat ut en typ av ”brandballonger” mot den israeliska sidan.

Tidigt på onsdagsmorgonen, lokal tid, inledde Israels försvarsmakt IDF luftangrepp mot Gaza och staden Khan Yunis, rapporterar Times of Israel.

Tidningen skriver att man riktat in sig på Hamas-mål, och att ingen rapporterats skadad.

Attackerna var ett svar på dussintals bränder som blossat upp i södra Israel, och som orsakats av en slags ballongbomber, skickade från palestinska områden, skriver flera medier, bland annat Jerusalem Post.

Det är det första större våldsutbrottet sedan Israel och Hamas kom överens om eldupphör den 21 maj efter elva dagar av strider där fler än 270 personer dödades. 

Ökade spänningar

Israelisk militär uppger i ett uttalande att man är ”beredd på alla scenarier, inklusive förnyade strider för att möta fortsatta terrorhandlingar som utgår från Gaza”.

Under tisdagen har det varit ökade spänningar i området, efter en flaggparad med israeliska högernationalistiska grupper i Jerusalem, och som ledde till våldsamheter mellan polis och palestinier, skriver Times of Israel.

”Osäker framtid med stor och bräcklig regering”

Mellanösternexperten om Israels nya koalitionsregering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.