Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter från Eritrea: Dawit Isaak är vid liv

Enligt nya säkra uppgifter lever Dawit Isaak efter 18 år i fängelse i Eritrea. Enligt min kontaktkedja i Eritrea är det till 99,9 procent bekräftat att han lever, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén för den fängslade författaren.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Enligt nya säkra uppgifter lever Dawit Isaak efter 18 år i fängelse i Eritrea.

Det säger Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för den fängslade svensk-eritreanske författaren.

– Enligt min kontaktkedja i Eritrea är det till 99,9 procent bekräftat att han lever, säger Leif Öbrink.

Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit, fick för ett par månader sedan uppgifter från Eritrea om att den fängslade svensk-eritreanske författaren och journalisten lever.

– Jag fick uppgifter för ett par månader sedan om att Dawit lever från en kontakt i Eritrea som jag litar på. Sedan har vi säkrat uppgifterna för att få dem bekräftade så säkert som möjligt, säger Leif Öbrink på lördagen.

– Det är en tråd, en kedja med kontakter. Vi har fått det bekräftat till 99,9 procent, säger han.

Bekräftade livstecken

Leif Öbrink förklarar att han av säkerhetsskäl inte kan avslöja fler detaljer. Men säger att han via denna kontaktkedja fått bekräftade ”livstecken” från Dawit Isaak.

– Vi jobbar vidare på att få ut honom. Det kan ta tid, säger han.

Öbrink avslöjade nyheten först i en intervju på sajten Blankspot på lördagen.

Esayas Isaak, bror till Dawit, vill inte kommentera uppgifterna. Expressen söker dottern, Betlehem Isaak.

Dawit Isaak greps 2001 av Eritreas säkerhetspolis. Han fängslades, anklagad för brott mot landet säkerhet.

Kräver utredning

– Det här är oerhört glada nyheter om det stämmer. Vi jobbar kontinuerligt med det här, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser som tillsammans med flera andra medieorganisationer ingår i nätverket som verkar för Dawit Isaaks frihet.

– Vi upprepar vårt krav på att det ska tillsättas en parlamentarisk utredning för att undersöka vad alla regeringar har gjort för att få Dawit Isaak fri, säger han.

Leif Öbrink berättar han fick det senaste livstecknet från Dawit Isaak i ett telefonsamtal i juni 2005. Då var författaren tillfälligt fri, men fängslades snart igen.

”Brott mot landets säkerhet”

Dawit Isaak, som i dag är 55 år, greps i Eritrea den 23 september 2001. Enligt regimen sitter han fängslad för brott mot landets säkerhet. Men han greps tillsammans med en rad andra aktivister och journalister som krävde demokratiska reformer i Eritrea.

Minst tio av de journalister och politiker som fängslades tillsammans med Dawit Isaak i september 2001 uppges ha dött i fängelse.

Han har fru och tre barn i Sverige.

Eritrea säger att han lever

Eritreanska myndigheter har flera gånger sagt att Dawit Isaak lever. Eritreas utrikesminister gjorde det 2016, landets ambassadör i Israel gjorde det 2014.

I samband med att Eritrea och Etiopien slöt fred 2018 efter 20 år av konflikt hoppades många bedömare att diktaturen i Eritrea skulle släppa lite på greppet om sina medborgare – och att chanser skulle öka för Dawit Isaak att bli fria. Men de förhoppningarna har inte infriats.

– Situationen är oförändrad. Det var Etiopien som drev på för fred, Eritrea har inte öppnat upp, säger Leif Öbrink.

Diktatur och tortyr

Eritrea är enligt Amnesty International och andra människorättsgrupper en av de värsta diktaturerna i världen vad gäller mänskliga rättigheter och friheter. Yttrandefriheten är kraftigt begränsad, inga politiska partier eller oberoende medier tillåts.

Där finns tusentals samvetsfångar – politiska aktivister, journalister och andra – som utsätts för tortyr i fängelser och aldrig ställs inför rätta.

”Intensivt arbete vid UD”

Utrikesdepartementet vill inte kommentera de nya uppgifterna om Dawit Isaak, men understryker att ”regeringen är starkt engagerad” i fallet.

”Det sker ett intensivt arbete vid UD i Stockholm och vid berörda utlandsmyndigheter för att Dawit Isaak ska släppas fri ... Vi utgår i vårt arbete från att Dawit Isaak lever”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist på UD:s kommunikationsenhet i ett mejl.

Dawit Isaak firade födelsedag för nittonde gången i fångenskap.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.