Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarsberedningen spricker – de borgerliga partierna lämnar

Daniel Bäckström (C), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (M), Karin Enström (M), Beatrice Ask (M), under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.
Foto: NAINA HELÈN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet lämnar försvarsberedningen.
Foto: NAINA HELÈN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet lämnar försvarsberedningen.

Det efter att Socialdemokraterna inte vill finansiera överenskommelsen.

– Detta faller tungt på socialdemokratiska regeringen och Peter Hultqvist, säger Mikael Oscarsson (KD) på en presskonferens.

Socialdemokraterna har krävt reservationer mot den planerade kostnaden på 84 miljarder svenska kronor för att förstärka det militära försvaret.

”När det gäller försvarsbeslutets ekonomiska ram är vi från socialdemokratiskt håll i dag inte beredda att binda oss till en politisk uppgörelse”, skriver partiet erfar Expressen.

Det är det avgörande skälet till att de fyra partierna nu lämnar försvarsberedningen.

– Socialdemokraterna pekar ut en massa saker man vill göra men de är inte beredda att binda sig till prislappen. Och det är själva fundamentet, säger Allan Widman (L) under en presskonferens.

– Vi ser det som att det är Socialdemokraterna som lämnat försvarsberedningen genom det sättet de agerat, säger Mikael Oscarsson (KD).


https://www.instagram.com/p/BxRrDJjhaeo/

Det här är försvarsberedningen

Försvarsberedningen är regeringens samrådsorgan där de åtta riksdagspartierna sitter med och syftet är att nå enighet över den politiska blockgränsen.

Beredningen leds av den tidigare försvarsministern Björn von Sydow (S). I beredningen råder bred enighet om att Sveriges militära försvar behöver ökas kraftigt, skriver SVT.

I två års tid har beredningen arbetat med ett förslag om hur försvaret av Sverige ska utformas de kommande åren.

Skarp kritik mot Peter Hultqvist

De poängterar att alla de 84 miljarderna behövs för att genomföra rustningen av försvaret. 

– Vi ska återuppbygga det svenska försvaret, då förstår vem som helst att ekonomin är väldigt central. Därför är det väldigt bekymmersamt att det besked som kom att man inte står bakom det vi skrivit i beredningen, att det krävs 1,5 procentenheter av BNP, motsvarande 84 miljarder, säger Mikael Oscarsson (KD)

Enligt DN var det ett A4-papper, skriven av försvarsminister Peter Hultqvist (S), som överlämnades under onsdagen till beredningens ordförande Björn von Sydow (S) som spräckte beredningen.

”När det gäller försvarsbeslutets ekonomiska ram är vi från socialdemokratiskt håll inte beredda att binda oss till en politisk uppgörelse”, står det i texten enligt DN.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1126776666049732608

Partierna riktar kritik mot försvarsminister Peter Hultqvist. 

– Vi förstår inte varför han nu agerat som han gjorde. Han har konsekvent agerat för att skapa osäkerhet. Det är min bedömning att försvarsministern inte vårdat samarbetet de senaste månaderna, säger Allan Widman (L). 

– Detta faller tungt på socialdemokratiska regeringen och Peter Hultqvist, säger Mikael Oscarsson.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allan Widman säger till Expressen tv att han inte utesluter en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Inte heller Mikael Oscarsson utesluter det.

På fredagskvällen bemötte Peter Hultqvist kritiken i en skriftlig kommentar. 

”Regeringen har, tillsammans med moderaterna och centern, under åren 2014 till 2018 i flera beslut ekonomiskt stärkt försvaret. Fram till och med 2021 kommer försvaret att stärkas med ytterligare 18 miljarder kronor. Regeringen vill skapa långsiktig stabilitet i försvarets ekonomi. Det innebär att nästa försvarsbeslut måste vila på ett solitt och grundligt underlag. Risken för omförhandlingar under perioden 2022 – 2025 måste minimeras.” uttalar sig Peter Hultqvist via Försvarsdepartementet pressekreterare Toni Eriksson.

Björn von Sydow (S), ordförande i försvarsberedningen, skriver i ett sms till Expressen att han avstår att kommentera.

Efter lunch på fredagen arrangerades ett extramöte i försvarsberedningen. Från Allianspartierna var det dock fortsatt besvikelse efter mötet. 

– Jag hade ju hoppats att Socialdemokraterna skulle vara överens om det vi sagt om ekonomiska grunden, men tyvärr kommer inget nytt besked, säger Mikael Oscarsson (KD).

Roger Richtoff (SD) upplevde att Socialdemokraterna var 90 procent emot, men säger att han efter mötet känner att det är närmare 50/50 nu. Den bilden delar dock inte Mikael Oscarsson. 

– Nej, det gör jag inte. Uppfattningen jag fick är att det ligger fast, det besked man gett innan. 

Det finns fler möten inplanerade, både på söndag och måndag. Ändrar sig Socialdemokraterna kring ekonomin finns en öppning att partierna återgår till beredningen. 

Men som det ser ut i dagsläget är det inte säkert att Moderaterna deltar i söndagens möte meddelade Hans Wallmark (M) i ”Aktuellt”.

– Inte om det här beskedet kvarstår, därför då föreligger inte grunden: säkerhetspolitik, försvarspolitisk inriktning och pengarna. Allt hör ihop, man kan inte dra ut ena delen och förvänta sig att de två andra är kvar, säger Hans Wallmark (M) i försvarsberedningen till SVT.

För att partierna ska ändra sig och återgå till beredningen krävs ett besked och ett löfte från statsministern. 

– Det återstår att se om de kan ändra sig på den punkten, att det behövs 84 miljarder. I så fall kommer vi kunna underteckna, säger Mikael Oscarsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.