Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finland bekräftar: Stänger gränsen för ryssar

Di:s reporter Malin Rising rapporterar från gränsen mellan Finland och Ryssland.
Finland väntas stänga gränserna för ryska turister under torsdagskvällen, rapporterar Helsingin Sanomat med hänvisning till källor.
Foto: RONI REKOMAA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Finland har beslutat om att stänga gränserna för ryska turister, rapporterar Yle.  

Tidningen skriver att regeringen meddelande nyheten under en pressträff på torsdagen och att reglerna träder i kraft på fredagen. 

– Beslutet syftar till att helt förhindra rysk turism till Finland, säger utrikesminister Pekka Haavisto vid pressträffen. 

Efter ryske president Vladimir Putins besked om att delvis mobilisera har ett stort antal ryssar lämnat landet och bland annat tagit sig till Finland.

Nu vill alltså regeringen sätta stopp för det. 

Redan under fredag träder förbudet i kraft och kommer att hållas tills vidare, skriver Yle. 

Turistresor enbart till Finland eller genom landet till andra länder kommer i princip inte längre vara möjliga och i praktiken får gränsmyndigheterna alltså säga nej till turistvisum. 

Beslutet tros få till följd att antalet ryssar som reser in i Sverige halveras men exakt hur stor förändringen blir är svår att uppskatta.

Giltiga skäl: arbete och besök av familj 

Utöver begränsningen finns det en lista på ett tiotal undantag som gör att turister kan komma till Finland med turistvisum i framtiden.

Ett exempel är att det fortfarande kommer gå att besöka familj och släktingar. Ett annat giltigt skäl för inresa är om man ska deltaga i ett inträdesprov på en finsk studieort. Orsaken kan också vara ekonomi eller arbete, såsom en nödvändig tjänsteresa eller annan överenskommen anledning, exempelvis en anställningsintervju.

Vid de finska gränserna kommer även lastbilstrafiken att tillåtas köra viktiga leveranser som vanligt. 

Här flyr tiotusentals från Ryssland

CNN träffar ryska män vid gränsen till Georgien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.