Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fikru Maru släpps ur fängelset

Fikru Maru. Foto: PRIVAT
Fikru Maru.

Svenske hjärtläkaren Fikru Maru släpps ur fängelset i Etiopien.

Han fick beskedet i dag – fem år efter gripandet.

– Han tycker att det är skönt att det äntligen är över, han har i bland varit ganska uppgiven, säger advokat Hans Bagner.

Fikru Maru, 67, har stått åtalad för kännedom om korruption, men friats från anklagelserna. Det senaste åtalet mot den svenske hjärtläkaren gäller terrorbrott, efter att han anklagats för att ha iscensatt ett våldsamt upplopp på det ökända fängelset Kality i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. 

I veckan berättade hans svenske advokat Hans Bagner att även det åtalet lagts ner.

Det har gått nästan på dagen fem år sedan Maru greps, 12 maj 2013, och sedan dess har han suttit fängslad utan att vara dömd för något brott.

Fikru Maru släpps ur Kalityfängelset

I dag har Fikru Maru alltså fått beskedet att han friges, och väntar nu på att beslutet ska administreras av Kalityfängelset, något TV4 Nyheterna var först att berätta.

Hans Bagner hoppas att Maru kan återvända till Sverige så fort som möjligt.

– Vid tidigare tillfällen har man varit kanske lite överdrivet optimistisk och ordnat flygresa hem. Nu har man inte gjort det konkret, men det finns anledning att börja planera, säger han.

Maru flydde till Sverige från Etiopien som 27-åring och utbildade sig senare till hjärtläkare. Med hjälp av bland annat den svenska statliga utvecklingsfinansiären Swedfund grundade han Etiopiens första hjärtklinik 2006. 

Fyra år senare, 2010, hamnade han i konflikt med tullen när han skulle föra in begagnad sjukhusutrustning till kliniken. Det blev starten för den rättskarusell som slutade med att han hamnade på skräckfängelset Kality.

– Det är en rad olyckliga omständigheter där han har varit på fel plats vid fel tillfälle, och det har passat in i ett mönster som har varit angeläget för Etiopien att skylla på vissa människor, säger Hans Bagner.

”Var nära att han strök med”

Efter omständigheterna mår Fikru Maru förhållandevis bra, men har under fängelsevistelsen bland annat drabbats av en lungkollaps.

– Han är inte superfrisk och det är lätt att det kan hända någonting. När han fick lungkollapsen var det nära att han strök med, säger Bagner.

Utrikesminister Margot Wallström har haft intensiva kontakter med Etiopiens utrikesminister den senaste veckan, skriver SvD.

– Vi har krävt att man ska komma till ett slut i det här fallet och att ärendet inte skjuts upp. Det har varit ett mycket tydligt politiskt budskap, säger en källa på UD till tidningen.

 

LÄS MER: Svenska hjärtläkaren har suttit fängslad i över 1700 dagar