Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Dödspatrullen jagas för mord i Danmark

Fem dömdes för ett annat mord i Danmark i somras.
Mordet inträffade i Christiania i Köpenhamn.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Dansk polis.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I somras mördades en 22-årig man i Christiania i Köpenhamn.

En person står åtalad för medverkan till mord, men enligt polisen är flera gärningsmän fortfarande på fri fot.

Enligt källor till DR misstänker polisen att det handlar om en eller flera gärningsmän från det det ökända gänget Dödspatrullen.

I förra veckan gick polisen i Danmark ut med att man letar efter minst en gärningsman kopplat till mordet i fristaden Christiania i somras. Då sköts en 22-årig man till döds. 

Hittills har en man i 25-årsåldern har åtalats för medverkan till mord.

– Vi letar efter minst en gärningsman till, sa polischefen i Köpenhamn Bjarke Dalsgaard då.

Enligt Danmarks Radio arbetar polisen med hypotesen att gärningsmännen utfört mordet mot betalning, och att det även rör sig om det svenska kriminella gänget Dödspatrullen.

Köpenhamnspolisen har inte velat kommentera radions uppgifter men bekräftar att man i utredningen tittar på eventuella gängkopplingar.

– Det stämmer att vi undersöker kopplingar i gängmiljön. Det gör vi på grund av hur mordet begicks, säger Bjarke Dalsgaard till DR.

Bildat allians i Danmark

Dödspatrullen blev ökänt i Danmark efter det uppmärksammade dubbelmordet i Harlev utanför Köpenhamn 2019 där gänget lyckades lura det rivaliserande gänget Shottaz i en fälla. 

De båda rivaliserande grupperna kommer från Järvaområdet i Stockholm och har legat i en lång och blodig konflikt med varandra sedan 2015. Tillsammans misstänks de ligga bakom en rad mord och en omfattande narkotikaförsäljning i Stockholm. 

I somras ingick Dödspatrullerna en allians med det danska gänget Loyal to Familia, LTF. 

– Man kan tala om två grupperingar under samma tak, men som har olika historia, sa en person från gängen till Ekstrabladet då.

Dödspatrullens ledare: Hellre Somalia än utvisning till Sverige

Mohamed Ali har också sagt upp sitt medborgarskap i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.