Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macrons ilska efter kaoset – kan stänga paradgatan

Emmanuel Macron med inrikesminister Christophe Castaner under ett krismöte på lördagen.
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN
I samband med att Gula västarna demonstrerade utbröt tumult, startades flera bränder och plundrades affärer.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP / TT NYHETSBYRÅN

Efter helgens oroligheter i samband med Gula västarnas demonstrationer i Paris vill Emmanuel Macron ta i med hårdhandskarna.

Enligt tidningen Le Parisien överväger presidenten nu att förbjuda manifestationer på paradgatan Champs-Elysées.

Lördagen blev en stökig historia på Paris gator. I samband med att Gula västarna demonstrerade utbröt tumult, startades flera bränder och plundrades affärer, bland annat på paradgatan Champs-Elysées i Paris.

Nu har Frankrikes president Emmanuel Macron tröttnat på oroligheterna.

– Nu är det slut. Jag insisterar på att den här typen av scener inte ska kunna upprepas, särskilt på den här avenyn, ska presidenten ha sagt till sina närmaste medarbetare enligt uppgifter till Le Parisien.

Tidningen skriver att premiärministern Édouard Philippe kommer att bege sig till presidentpalatset klockan 11.30 på måndagen för att diskutera olika förslag. Bland dem ska finnas att förbjuda tillträde till vissa platser – bland annat Paris paradgata Champs-Elysées – genom att deklarera dem som skyddsområden.

Fler poliser

Förutom det ska också polisens insatser förstärkas. På lördagen fanns 5 000 poliser på plats.

Nätverket Gula västarna protesterade i Paris för 18:e veckan i rad på lördagen. Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner när demonstranter kastade stenar och rökbomber mot dem. Sedan vandaliserades och plundrades flera restauranger och butiker längs med Champs-Elysées.

Samtidigt skrev inrikesminister Christophe Castaner på Twitter att 1 500 personer var ”extremt våldsamma” aktivister som infiltrerat Gula västarna: ”Det finns ett antal människor som har kommit bara för att slå sönder saker”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.