Uppgifter: De kan bli ny EU-kommissionär

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) kan bli ny EU-kommissionär, enligt Ekots S-källor. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
En annan kandidat är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), enligt Ekots källor. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges nya EU-kommissionär blir med stor sannolikhet en kvinna, skriver Sveriges Radio

Två namn är extra heta: Ylva Johansson och Ann Linde, enligt Ekots S-källor.

Sverige har hittills bara haft kvinnor i rollen som EU-kommissionär. När den svenska regeringen ska nominera en kandidat till att bli kommissionär är huvudspåret att det ska bli ytterligare en kvinna, skriver Sveriges Radio. 

I dagsläget är nio av de 28 EU-kommissionärerna kvinnor. 

– Vi kommer höja våra röster för att det är absolut avgörande att vi får en jämställd kommission, säger Heléne Fritzon, förstanamn på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentet, till radion. 

Vem det blir är inte klart men två namn som nämns av flera, när Ekot ringt runt inom Socialdemokraterna, är nuvarande handelsminister Ann Linde och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 

Det avgörande ska vara vilka ämnen som den svenska kommissionären kan komma att syssla med, något som bestäms av en ny kommissionsordförande.