Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: C öppnar för stramare migrationspolitik

Partiet redo att svänga om migrationen.
Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerpartiet är på gång att svänga i migrationspolitiken, uppger källor för Aftonbladet.

Det ska handla om att införa hårdare regler för familjeåterförening samt ett volymmål för Sveriges mottagande.

”Det sprids rykten om Centerpartiet som inte alls stämmer”, säger riksdagsledamoten Jonny Cato (C) i en skriftlig kommentar till Expressen.

Centerpartiet står tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet för en öppnare invandringspolitik.

Men enligt Aftonbladets källor har partiet närmat sig den hårdare linje som drivs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det handlar om framför allt två punkter, enligt tidningens uppgiftslämnare: stramare regler för familjeåterförening samt att införa ett volymmål för hur stort Sveriges asylmottagande ska vara.

– Centerpartiet vill hellre ha en bred överenskommelse där Moderaterna är med än att kämpa för sakpolitiska frågor, säger en källa från ett parti till Aftonbladet.

”Vi förhandlar inte med SD”

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato säger i en skriftlig kommentar till Expressen att det sprids ”rykten om Centerpartiet som inte alls stämmer”.

”Vi förhandlar inte med SD om migrationspolitiken. Vi kommer inte överge rätten för föräldrar och barn att återförenas. Däremot vill vi hitta en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar migrationspolitik mellan sansade partier”, skriver han.

När arbetet i migrationskommittén inleddes förra året flaggade partiledaren Annie Lööf för att C är kompromissvilliga och att man vill få med M. 

– Framförallt vill vi ha breda och blocköverskridande uppgörelser nu. Vi vill ha en migrationslagstiftning som ligger i linje med övriga EU-länders. Vi tycker att den ska anpassas mer till andra EU-länder, både vad det gäller försörjningskrav och anhöriginvandring, sa hon till Expressen då.

Tuffa överläggningar

Förhandlingarna är inne i sitt slutskede och förslagen ska presenteras för regeringen i augusti. Syftet är att nå fram till en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik.

Överläggningarna har beskrivits som tuffa med stora avstånd mellan partierna. Arbetet har också pressat regeringssamarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Statsminister Stefan Löfven har upprepat att antalet asylsökande måste bli färre, vilket Miljöpartiet protesterar mot. 

När det gäller familjeåterförening vill M, KD och SD få ner anhöriginvandringen, och när det gäller volymmålet handlar det om att sätta ett riktmärke för hur många asylsökande Sverige ska ta emot varje år.

”Om detta stämmer så är det så fruktansvärt sorgligt. Jag förväntar mig mycket mycket bättre från Centerpartiet”, skriver David Ling, språkrör för Grön Ungdom, på Twitter.

Anders W Jonsson höll sommartal • Vill se bredare testning och att man återupptar smittspårningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.