Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbritannien och EU överens om brexitavtal

Hör Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons tal till nationen.
Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: PAUL GROVER / AP TT NYHETSBYRÅN
Michel Barnier och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en pressträff på julafton.
Foto: FRANCISCO SECO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Foto: JOHANNA GERON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu är Storbritannien och EU överens om ett brexitavtal.

Avtalet markerar slutet på förhandlingar som pågått sedan 2017.

– Vi kommer fortsätta att samarbeta med Storbritannien, säger Europeiska kommissionen ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens. 

Nu är Storbritannien och EU överens om ett brexitavtal. 

– Det är en rättvis och balanserad överenskommelse för bägge parter, säger Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal om avtalet. 

Hon understryker också att Storbritannien och EU står nära varandra även i framtiden. 

– Vi kommer fortsätta att samarbeta med Storbritannien, sa hon och nämnde bland annat klimatet som en fråga man kommer att fortsätta samarbeta kring. 

Storbritanniens regering nöjd 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är också nöjd över avtalet, säger han på en presskonferens. 

– Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra lag och vårt öde. Vi har tagit tillbaka kontrollen över alla jobb, säger han och betonar att även EU har anledning att vara nöjda över avtalet. 

– Det kommer att gynna oss bägge, säger han. 

Boris Johnson betonar att Storbritanniens och EU:s relation kommer att fortsätta vara bra och vände sig till sina ”vänner i EU”. 

– Vi kommer att förbli era vänner, era allierade och era supportrar. 

Storbritanniens regering har i ett tidigare uttalande sagt att avtalet levererar ”allt som det brittiska folket lovades 2016”, rapporterar flera brittiska medier, bland annat BBC. 

”Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra pengar, gränser, lagar, handel och våra fiskevatten”. 

Avtalet innebär att en så kallad ”hård brexit” undviks, till glädje för alla inblandade.

”Väldigt glad”

Även statsminister Stefan Löfven (S) gläds över att avtalet är i hamn. Han skriver på Twitter: 

”Väldigt glad att förhandlingarna äntligen har lett till resultat. Ett avtal mellan EU och Storbritannien är en viktig grund för vår framtida relation.”

Också utrikesminister Ann Linde (S) är nöjd över att ett avtal har nåtts.

”Äntligen! EU och Storbritannien överens om ett avtal. Det är bra, Sverige har hela tiden arbetat för ett så brett och djupt samarbete som möjligt”, skriver hon på Twitter.

Ändring i fiskeavtalet

EU och Storbritannien ska ha varit nära att komma överens under en längre tid. På julaftonseftermiddagen var det fortfarande detaljer som återstod att lösa, trots rapporter om att en lösning var i sikte redan under förmiddagen.

Reuters hänvisar till irländska RTE Radio, där Irlands utrikesminister Simon Conveney intervjuades under förmiddagen.

– Det är någon slags sistaminuten-ändring i en liten text i fiskeavtalet.

Nicola Sturgeon om utträdet 

Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister, twittrade om utträdet: ”Det är värt att komma ihåg att brexit sker mot Skottlands vilja. Och det finns inget avtal som någonsin kommer att kompensera för vad brexit tar ifrån oss. Det är dags att rita vår egen framtid som en oberoende Europeisk nation”. 

https://twitter.com/NicolaSturgeon/status/1342121870192214020

Lämnade EU redan i januari

Den 31 januari i år lämnade Storbritannien formellt sett EU.

Storbritannien fick därefter en elva månader lång omställningsperiod innan utträdet skulle träda i kraft, också i praktiken. Det nuvarande avtalet går ut på nyårsafton.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har pågått sedan 2017, då britterna aktiverade artikel 50 om utträde ur EU, som en följd av folkomröstningen 2016, då en majoritet av befolkningen röstade för att lämna.

Det här innebär avtalet

• Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion från nyår. Fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer upphör. Tullformaliteter införs, till exempel.


• Avtalet tillåter handel utan tullar och kvoter för alla varor som uppfyller överenskomna ursprungsregler.


• Båda parter har lovat upprätthålla rättvis konkurrens utan regeldumpning eller stora statsstöd. Ett bindande system för tvistelösning införs om den ena parten anser att konkurrens förs på ett orättvist sätt.


• Inom transporter upprätthålls förbindelserna, men marknadstillträdet för brittiska företag blir sämre än när Storbritannien var EU-medlem.


• Inom energi införs en ny modell för handel och sammanlänkning som ska garantera öppen och fri konkurrens, inklusive säkerhetsstandarder för offshore och produktion av förnybar energi.


• Inom forskning har Storbritannien valt att fortsätta delta i EU:s program Horizon Europe. Däremot vill Storbritannien inte delta i studentutbytet Erasmus, eller samarbeta inom utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.


Källa: Nyhetsbyrån Direkt

SÅ PÅVERKAR BREXIT SVENSKARNA:

■ Från den 1 januari 2021 blir det helt nya, mer restriktiva regler för den EU-medborgare som vill flytta till Storbritannien och arbeta.


■ Något visum kommer dock inte att behövas för kortare turistresor från EU-land.


■ Den fria rörligheten och rätten att flytta till Storbritannien och söka arbete försvinner. Britterna inför ett poängbaserat system: de som vill bosätta sig där måste ha jobb ordnat i förväg eller uppfylla vissa kriterier.


■ Man måste söka tillstånd för att få flytta dit. EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien nu måste ansöka om brittiskt medborgarskap eller uppehållstillstånd för EU-medborgare.


■ Det kan också bli dyrare med mobiltelefoni och reseförsäkringar.


■ Det blir krångligare och dyrare för EU-medborgare att studera vid brittiska universitet. EU-medborgare behöver studentvisum för att kunna studera och ett sådant kommer att kosta minst 3 500 kronor. Dessutom kan brittiska universitet från höstterminen 2021 ta ut betydligt högre avgifter för EU-medborgare. 


■ Storbritannien har valt att inte ingå i utbytesprogrammet Erasmus.

Här är tre viktiga punkter i avtalet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bekräftade genombrottet vid en presskonferens i Bryssel på torsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.