Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brexit-avtalet är klart till 95 procent

Theresa May. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Theresa May. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Frustrationen mot hur Storbritanniens premiärminister Theresa May har hanterat brexit-förhandlingarna har varit.

I dag väntas hon dock meddela att bitarna börjar falla på plats, skriver The Independent.

Avtalet ska vara klart till 95 procent efter de senaste samtalen med EU-ledarna i Bryssel.

Under den senaste tiden ska Storbritannien och EU ha nått avtal om säkerhet, transport och tjänster inför det stundande brexit. 

Samtidigt återstår fortfarande en av de hårdaste frågorna att lösa – den om den brittiska gränsen mot Irland. Storbritannien vänder sig emot att ha en tydlig bevakad gräns mellan Irland och Nordirland och på det området väntas May fortsätta med sin vägran att kompromissa. Det främsta argumentet är att det skulle riskera fredsprocessen om man skar av Nordirland från resten av Irland.

Enligt tidsplanen ska Storbritannien lämna EU om drygt fem månader. Redan i slutet av november behöver dock allt vara klart om man ska hinna få igenom nödvändiga lagar i tid.

Hundratusentals demonstrerade

Hundratusentals – enligt anhängare så många som 700 000 – personer demonstrerade för en ny folkomröstning om brexit i centrala London i lördags.

– Det enda förslaget på bordet i nuläget är en dålig överenskommelse om brexit eller ingen överenskommelse alls, sa Sadiq Khan, borgmästare i London, till BBC.

De som röstade för brexit genomförde samtidigt en egen kampaj på en annan plats i London.

I torsdags rapporterades att Theresa May ansåg att samtalen under toppmötet I Bryssel gick framåt, men att ”en hel del hårt jobb” fortfarande återstår.

– Det är svåra diskussioner som kommer att bli tuffare. Det finns några svårare punkter som vi fortfarande jobbar med, sa hon på en presskonferens på torsdagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!