Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bonnier vinner: Köper 28 svenska lokaltidningar

Carl-Johan Bonnier.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Bonnier köper krisande Mittmedia tillsammans med norska Amedia – och blir ägare till 28 lokaltidningar i Mellansverige. 

Företaget vinner därmed budstriden mot Nya Wermlands-Tidningen, Västerbottens-Kuriren och norska Polaris Media, vilket Medievärlden och tidningen Journalisten var först med att avslöja.

Köpet innebär att den liberala ägarfamiljen med Carl-Johan Bonnier i spetsen kommer ge ut tidningar med ledarsidor som är både socialdemokratiska och centerpartistiska.

– Vi ser värdet i de lokala varumärkena och vi kommer jobba för att upprätthålla de politiska profiler som de här tidningarna har, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News till Expressen.

Ekonomiska svårigheter har lett till en lång jakt på kapital för mediekoncernen Mittmedia som med 1100 anställda – varav nästan hälften är journalister – riskerar att gå i konkurs om inte en ny ägare tar vid.

De senaste veckorna har det pågått en intensiv budstrid mellan Bonnier och den norska mediekoncernen Polaris tillsammans med VK och NWT om vem som ska ta över bolaget.

På fredagseftermiddagen stod det klart att Bonnier, tillsammans med norska Amedia, blir ny ägare till den krisande mediekoncernen, vilket Medievärlden och tidningen Journalisten rapporterade tidigare under fredagen.

– Vi ser potential och möjlighet i att utveckla tidningarna och ser möjligheter att engagera läsare kopplat till våra digitala prenumerationsmodeller. Mittmedia har samtidigt behov av de strukturer och resurser som Bonnier News har, säger Anders Eriksson.

Planerar inga sammanslagningar av tidningar

Han menar att Bonnier hoppas kunna bidra till god lokal journalistik, och i nuläget finns inga planer på personalnedskärningar eller att slå samman några av de 28 Mittmediatidningarna.

– Vi har inga planer på att slå ihop titlar eller lägga ner titlar, sen får framtiden utvisa så klart beroende på ekonomiska förutsättningar. Men vi ser värdet i de lokala  varumärkena och att vi ska vara fokuserade på att vara nära våra läsare, säger Anders Eriksson.

Några av de sammanlagt 28 lokala dagstidningar som Bonnier vill ta över är Örnsköldsviks Allehanda, Bärgslagsbladet, Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Västmanlands Läns Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Ljusnan, Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Hela Hälsingland, Länstidningen Östersund, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Östersunds-Posten och Dala-Demokraten.

– Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning, säger Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, i ett pressmeddelande.

”Små detaljer vägde över till Bonniers fördel”

Bengt Ottosson, ordförande för Mittmedia, förklarar att det varit en lång process innan det stod klart att Bonnier tar över som ny ägare:

– Det vägde över åt olika håll under processen och till slut var det små detaljer som vägde över till Bonniers fördel, säger han.

Vad har du för förhoppningar på det nya ägarskapet?

– Utgångspunkten är att vi tror att med den starka utveckling Mittmedia har digitalt kommer den stärkas ytterligare via Bonnier. Man har resurser att tillföra i den utvecklingen och självfallet även se till att man förvaltar printverksamheterna på ett bra sätt.

Försäljningen till Bonnier räddar utgivningen av de 28 lokaltidningarna, men Medievärlden skriver samtidigt: 

”Enligt Medievärldens uppgifter planerar Bonnier att spara in genom att göra sig av med chefer och annan överbyggnad men behålla den redaktionella styrkan. Det ska, enligt uppgifter, krävas besparingar på 250 miljoner svenska kronor för att få koncernen på fötter igen.”

Bengt Ottosson vill inte bekräfta uppgifterna men säger samtidigt med att han räknar med att det kommer ske besparingar. Det är dock oklart hur de kan komma att påverka Mittmedia.

– Den information vi har är att det finns en stor ambition att behålla och utveckla de lokala tidningarna, säger Bengt Ottosson.

S- och C-ledarsidor blir kvar

Flera av tidningarna inom Mittmedia har socialdemokratiska och centerpartistiska ledarsidor, till skillnad mot den liberala framtoning som finns inom Bonnier.

– Det finns en lång tradition, men det är inte så att vi har en partipolitisk stämpel på våra tidningar. De ska redigeras i liberal anda, och inom ramen för det ges redaktionerna väldigt stor frihet – det grundläggande i det liberala begreppet är pressfrihet, yttrandefrihet, synen på människors värde och demokrati och det känner vi oss trygga med i de här tidningarna också, säger Bengt Braun, styrelseordförande i Bonnier.

Han fortsätter:

– Vi har redan flera tidningar med socialdemokratiska åsikter - en har till och med föredragit en socialdemokratisk regering - så det är högt i tak och så ska det vara.

Tidigare under fredagen kommenterade Anders Ingvarsson, ansvarig utgivare för Gefle Dagblad, att ett besked om köpet var att vänta:

– På något sätt tycker jag att det känns bra att hela den här spekulationstiden går mot sitt slut. Både vi som företag , våra kunder och personal vill få veta vad som händer framåt, säger han.

Mittmedia i ekonomisk kris

Mittmedia befinner sig i djup ekonomisk kris och utan en ny ägare, och kraftiga besparingar, går företaget sannolikt i konkurs i år, enligt flera uppgifter i branschmedier. ”Mittmedia har stora ekonomiska problem”, skriver Medievärlden på fredagen. Ledningen för tidningskoncernen har däremot förnekat att pengarna inte räcker till personalens löner.

Medieanalytikern Robert Rosén, tidigare chefredaktör GD och expert på Mittmedia på “Utkiksbloggen”, medverkade på fredagsförmiddagen i Expressen TV.

Om Medievärlden och Journalisten har rätt i sina uppgifter – vad betyder det för Mittmedia?

– I första hand att koncernen förhoppningsvis räddas. Den befinner sig nära konkurs på grund av sina finansiella problem, säger Rosén.


Robert Rosén tror dock att Konkurrensverket kan ha synpunkter på det eventuella köpet då Bonnier tillsammans med Mittmedia skulle innebära ett mycket stort medieföretag.

– Det är ingen lätt operation de inleder. Man räknar med att flera hundra miljoner krävs för att få det på fötter, säger han.

Hur stor risk innebär det här köpet för Bonnier?

– Jag tänkte tanken för en stund sedan att frågan är vad detta kan leda till. Förhoppningsvis något bra, att man kan rädda tidningarna på alla vis. Samtidigt finns en viss risk. Bonnier anses inte vara de bästa i världen på lokaltidningsjournalistik.

Robert Rosén beskriver vikten av att rädda lokaltidningarna som ”helt avgörande”.

– Skulle Mittmedia gå i konkurs eller läggas ner och dessa trettiotal tidningar gå i graven tror jag vi skulle få en politisk debatt som jag inte ens vågar gissa hur den skulle gå eller sluta. Det är oerhört viktigt att man räddar huvuddelen av verksamheten, säger han.

Även norska branschmedier följer nu nyhetsutvecklingen. 

Så vill Bonnier News driva Mittmedia

Konkurrensverket granskar redan om Telia Company AB får köpa Bonnier Broadcasting med bland annat kanalerna TV4 och C More. Köpet på nio miljarder blir, om det tillåts, Sveriges största medieaffär någonsin. 

Även Mittmediaköpet måste godkännas av konkurrensmyndigheten, på grund av Bonniers dominerande ställning inom svensk dagspress. Men Bonnier News, ett självständigt dotterbolag inom Bonnier som vill driva Mittmedia i samarbete med koncernens övriga svenska dagstidningar Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, har goda förhoppningar om ett positivt besked.

Någon köpeskilling betalas knappast, men köparen väntas erbjuda de nuvarande ägarstiftelserna någon form av ersättning samt inflytande över de liberala ledarsidorna, som när LO tidigare sålde Aftonbladet eller när Centerpartier sålde sina många lokaltidningar.

Familjen Bonniers dagstidningar har historiskt haft liberala ledarsidor, men med Mittmedia följer flera titlar som är socialdemokratiska och centerpartistiska. 

Expressen söker Bengt Ottosson, ordförande Mittmedia, Anders Eriksson, vd för Bonnier News och Tomas Franzén, ordförande för Bonnier News, för en kommentar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.