Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Avtal om fred är nära mellan Ukraina och Ryssland

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.
Foto: ALONA NIKOLAYEVYCH/UKRINFORM/NURPHOTO / ALONA NIKOLAYEVYCH/UKRINFORM/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina närmar sig.

I alla fall enligt Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, som menar att länderna ”nästan” är överens på fyra punkter.

Men Storbritannien är skeptiska och menar att det handlar om ryska villospår.

Mevlüt Cavusoglu har uttalat sig om fredsavtalet i turkiska Hürriyet, som anses vara en regeringstrogen tidning, vars ägare står nära president Recep Tayyip Erdogan. 

Expressen rapporterade tidigare i veckan om Vladimir Putins sju krav för att avsluta sitt invasionskrig. Och enligt Cavusoglu som uttalar sig i Financial Times ska länderna nu ”nästan” vara överens gällande fyra av dem.

Punkterna som Ukraina måste gå med på, enligt Financial Times, är följande:

Landet ska förklara sig militärt neutralt och inte ansluta till Nato.

Landet ska nedrustas militärt så att det inte utgör ett hot för Ryssland.

Landet ska ”avnazifieras”.

Landet ska skydda det ryska språket/restriktioner kring språket ska lyftas.

Mevlüt Cavusoglu säger till The Financial Times:

– På viktiga områden, kritiska områden, finns det ett närmande mellan de två sidorna, enligt SVT Nyheter, som tagit del av intervjun.

Totalt sju ryska krav

Tidigare i veckan träffade BBC:s journalist John Simpson Ibrahim Kalin, Erdogans rådgivare och talesperson.  Kalin var en av få personer som fick lyssna med under ett samtal mellan Erdogan och Putin. Enligt Kalin var de fyra viktigaste kraven de som nu återges av Mevlüt Cavusoglu.

De andra kraven, som inte ska vara lika tydligt formulerade, handlar bland annat om ”statusen” gällande den annekterade Krimhalvön och utbrytarepublikerna Donetsk och Luhansk i Donbass. Enligt Kalin tryckte Putin särskilt på att han kräver att få tala med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ansikte mot ansikte vid eventuella framtida förhandlingar om kraven.

Putin.
Foto: SERGEI CHIRIKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Zelenskyj.
Foto: Filip Norman /TT / TT NYHETSBYRÅN

Turkiet, liksom Israel, har antagit en roll som fredsmäklare mellan Ryssland och Ukraina. Liz Truss, Storbritanniens utrikesminister, menar dock att det handlar om rökridåer från Rysslands sida och säger att ett land som verkligen vill mäkla fred inte fortsätter bomba civila. Truss säger också att man inte sett några ryska reträtter utan bara omgrupperingar.

Flera förhandlingsrundor har tidigare skett mellan ländernas regeringsrepresentanter, men förhandlingarna har inte mynnat ut i något fruktbart. Den senaste skedde i måndags.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.