Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Allt åsiktsmaterial rensas ut i ”Greta-tidningen”

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN.
Foto: PAUL HANSEN / DN
Greta Thunberg tar över som chefredaktör för en dag på DN.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

På söndag tar klimataktivisten Greta Thunberg över som chefredaktör för Dagens Nyheter.

Beskedet har varit att fokus ska ligga på fakta och inte åsikter.

Enligt uppgifter till Dagens Media kommer tidningen därför att rensas på alla former av opinionsmaterial.

”Jag kan inte bekräfta något mer än det Greta redan sagt offentligt”, skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i ett mejl till Expressen.

I slutet av oktober meddelade Dagens Nyheter att de överlåter chefredaktörsposten till Greta Thunberg för en dag.

– Jag tänker mig inte så många opinionstexter och katastrofbeskrivningar, snarare många granskningar som visar hur verkligheten ser ut, var vi befinner oss just nu och som djupgående förklarar klimatkrisen. Och intervjuer med personer som har mycket kunskap, till exempel forskare, sa Greta Thunberg då.

Draget från DN väckte stor debatt, där exempelvis SvD:s chefredaktör Anna Carenborg skrev:

”För mig vore det otänkbart att lämna över chefredaktörskapet för Svenska Dagbladet till Greta Thunberg eller någon annan aktivist, om än bara för en dag.”

DN:s chefredaktör: Ser fram emot söndag

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har tidigare meddelat att det ”blir en annorlunda tidning” och att den ska fokusera ”väldigt lite på åsikter”, enligt Greta Thunbergs önskan.

Källor uppger nu för Dagens Media att tidningen kommer rensas på allt opinionsbildande material. Både ledare, debattörer och krönikörer. 

”Jag kan inte bekräfta något mer än det Greta redan sagt offentligt – att tidningen ska fokusera väldigt mycket på kunskap, forskning och fakta och väldigt lite på tyckande. Vi ser mycket fram emot söndag och tror att läsarna kommer ha stor behållning av denna specialtidning”, skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i ett mejl till Expressen.

Dagens Media har sökt flera DN-medarbetare, som inte vill uttala sig. Tidningens redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson som leder arbetet med ”Greta-tidningen” vill inte bekräfta uppgifterna. I ett mejl till Expressen skriver han:

”Du får se på söndag.” 

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.