Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Åkesson med markering mot Söder

Billström: ”Uttryckt sig föraktfullt och ovärdigt”
Björn Söder har fått hård kritik för sitt utspel om Pride på X, tidigare Twitter.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson markerade mot Björn Söder i samband med en intern konferens under helgen, uppger Aftonbladet.

Anledningen ska ha varit Söders kritiserade utspel i samband med Stockholm Pride.

Det var ingen särskild riktad kritik mot mig utan ett exempel bland många andra”, skriver Björn Söder i ett svar till tidningen. 

Det var i samband med invigningsdagen av Stockholm Pride som riksdagsledamoten Björn Söder skrev flera inlägg på X, tidigare Twitter, där han jämförde festivalen med pedofili.

Utspelet möttes av hård kritik från både opposition och regering.

Aftonbladet skriver nu att Jimmie Åkesson markerade mot Söder i samband med en intern konferens under helgen. Detta inför över 100 personer, bland annat riksdagsledamöter, distriktsordföranden och SD-tjänstemän.

Enligt tidningen var syftet med konferensen att diskutera hur företrädare för partiet uppträder på sociala medier. Källor uppger vidare för Aftonbladet att Åkessons tal sågs som en ”direkt uppsträckning” av Söder.

– Jimmie Åkesson var noga med att påpeka att Björn inte har fel i sak men att tajmingen var usel. Björn blev märkbart påverkad och det var många som pratade om detta under kvällen, säger en person från partiet till Aftonbladet. 

Söder: ”Ett exempel bland många”

Björn Söder tillbakavisar uppgifterna i ett sms till tidningen. 

Han menar att kritiken inte var särskilt riktad mot honom, utan att det togs upp som ett exempel bland många. 

”Det var ingen särskild riktad kritik mot mig utan ett exempel bland många andra som togs upp var i våras när man planerat ett utspel som sedan kom i skymundan för debatten om involveringen av småbarn i dragqueens sagoberättande. I detta exempel tog man upp att man skulle kommunicerat ut att ett utspel var på gång så alla skulle veta detta”, skriver han till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.