Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: 40-tal svenska medborgare gripna i Syrien

Män som har lämnat IS-området väntar på att bli undersökta. Foto: ANDREA ROSA / AP / TT NYHETSBYRÅN
En man undersöks av en militär från SDF. Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

I valet mellan att dö eller kapitulera så väljer nu hundratals IS-terrorister och deras familjer att ge upp och överlämna sig till till de syriska demokratiska styrkorna, utanför staden Baghuz i Syrien.

Flyktingkaravaner med minst 500 IS-medlemmar och 3 000 civila ska ha strömmat ut från IS sista fäste i natt.

– Ett 40-tal svenska medborgare är nu gripna, säger källor inom kurdiska YPG till Expressen.

De kurd-arabiska, syriska demokratiska styrkorna, SDF, hoppas att de ska kunna förklara slaget om IS sista fäste i nordöstra Syrien avslutat i övermorgon den 8 mars, på internationella kvinnodagen. 

Det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som övervakar kriget, uppger att man i östra Syrien förebreder sig för att deklarera slutet för Islamiska staten där, skriver Reuters.  

Men militära bedömare menar att det kan dröja ytterligare några dagar till innan de sista IS-krigarna i Baghuz kapitulerat eller bekämpats. 

– Varje gång vi tror att alla civila har lämnat Baghuz visar våra drönare och underrättelseuppgifter att IS fortsätter att gömma sig bakom civila. Hittills har flera tusen civila lämnat Baghuz men det finns en del kvar, säger en medieansvarig vid SDF.

 

Män som evakuerats från IS-området väntar på att bli undersökta, onsdagen den 6 mars. Foto: ANDREA ROSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Flera svenska medborgare gripna 

Expressen har fått uppgifter från flera källor inom SDF och kurdiska YPG om att ett stort antal svenskar ska finns bland de gripna.

– De senaste veckorna har våra styrkor tillfångatagit fler än 40 svenska medborgare. Vi har uppgifter om att tiotals döda svenskar finns i en massgrav i området här, säger en person inom YPG, som inte vill citeras med namn.

Dessa uppgifter om svenskar har hittills inte gått att få bekräftade. 

 

 

Kvinnor och barn samlas vid lastbilar efter att ha blivit evakuerade. Foto: ANDREA ROSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Trappat ned offensiven 

För ett dygn sedan meddelade SDF att man var tvungen att trappa ner offensiven för att undvika att skada civila som fanns kvar inne i Baghuz.

SDF:s mediechef Mustafa Bali skrev i natt på sitt officiella twitterkonto att ”3 500 människor har evakuerats från Daesh-kontrollerade områden. 500 av dem är Daesh-terrorister som kapitulerat till våra styrkor”.

Hundratals IS-krigare gav upp på onsdagen och ytterligare hundra tillfångatogs när de försökte fly från området, skriver Reuters. 

Det är oklart hur många civila som är kvar inne i det område som IS fortfarande håller ett grepp om. Men det mesta tyder på att IS-medlemmarna har fått order om att överlämna sig och ge upp. 

 

 

Kvinnor och barn som evakuerades från IS-området 5 mars. Foto: ANDREA ROSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Tusentals civila har evakuerats 

Enligt AFP har tiotusentals civila lämnat området de senaste veckorna. De som har evakuerats under de senaste dagarna uppger att det finns tusentals civila kvar, enligt nyhetsbyrån. 

SDF:s ledning hoppas att de IS-medlemmar som nu är tillfångatagna ska dela med sig av information om utländska personer som kidnappats av IS. 

SDF:s mediechef Mustafa Bali skrev i går kväll på sitt officiella twitterkonto: 

”Ödet för många gisslan som hålls av ISIS, som (den italienska prästen) Paolo Dall'Oglio och (den libanesiske journalisten) Samir Kassab, är fortfarande okänt, men vi försöker få information om dem. Vi har inga tecken som varken tyder på att de lever eller döda”.

När IS var som störst för fyra år sedan styrde terrororganisationen över miljontals människor på en yta lika stor som Storbritannien, skriver AFP. 

Bland de IS-anhängare som gripits i samband med slutstriden om IS sista fäste i Syrien finns den kanadensiske medborgaren Mohamed Khalifa, rapporterar SVT Nyheter.

Khalifa tillhörde terrorsektens medieorganisation, och det är hans engelska berättarröst som hörs på flera av rörelsens avrättningsfilmer.

I en intervju med SVT:s utsända får han frågan om han känner något ansvar för IS grymheter.

– Frågar du om jag var delaktig i avrättningarna, så svarar jag nej. Frågar du om jag stöder det, så kommenterar jag inte det, svarar Mohamed Khalifa, som arbetade som IT-tekniker i Kanada innan han anslöt sig till IS.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!