Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: 175 000 ryska soldater vid gränsen

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL / E / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDRIY DUBCHAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Upp till 175 000 ryska soldater kan finnas vid gränsen mot Ukraina, enligt amerikansk underrättelsetjänst.

De skulle kunna invadera landet snart, skriver CNN med hänvisning till underrättelseuppgifterna.

Situationen vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland har blivit allt mer anspänd. Ryssland har ökat sin närvaro, samtidigt som USA:s president Joe Biden varnat för en eskalering.

Enligt amerikanska underrättelseuppgifter kan det finnas så många som 175 000 ryska soldater vid gränsen, som är beredda att invadera Ukraina, rapporterar CNN. Tidigare har den amerikanska militären uppgett att det var mellan 90 000 och 100 000 militärer.

– Jag vet inte vad de ska göra, men jag är väldig, väldigt orolig över deras inställning, säger James McConville, stabschef i den amerikanska armén, till CNN.

Möttes i Stockholm

Tidigare i veckan möttes Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans amerikanske motsvarighet Anthony Blinken i Stockholm. Enligt DN var det ett spänt möte, och de två ministrarna hamnade i ett ”ordkrig”.

Ryssland anser att det är väst som gör läget spänt i vid gränsen – något de kritiserat Nato för under längre tid.

– Den strategiska stabiliteten bryts snabbt ner. Nato vägrar att konstruktivt ta upp våra förslag för att minska spänningen och undvika farliga incidenter. Alliansens militära infrastruktur kommer närmare Rysslands gränser, sa han i Stockholm enligt DN.

Men USA:s president Joe Biden är oroad över ett Ryssland som han uppfattar som allt mer aggressivt – och han varnar dem från att gå in i Ukraina.

– Det kommer att bli väldigt, väldigt svårt för Ryssland i så fall, säger han enligt CNN.

Se något mer:
Minidokumentär: Krisen vid gränsen

Kaoset vid gränsen mellan Polen och Belarus: Hybridkriget • Propagandafilmerna • Flyktingarnas desperation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.