Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgift: USA har nått avtal med talibanerna

USA:s försvarsminister Mark Esper och utrikesminister Mike Pompeo i möte med Afghanistans president Ashraf Ghani.Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AP TT NYHETSBYRÅN

USA och talibanerna har nått en överenskommelse om vapenvila som kan leda till ett amerikanskt tillbakadragande från Afghanistan.

Detta enligt en högt uppsatt tjänsteman i den amerikanska administrationen, rapporterar AP.

Enligt AP:s källa har USA och talibanerna kommit överens om en sjudagarsperiod ”minskad våldsanvändning”, som inom tio dagar ska följas av fredssamtal med flera inblandade parter, däribland den afghanska militären.

Nyheten kommer samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo och försvarsminister Mark Esper träffar Afghanistans president Ashraf Ghani i München på fredagen.

Förhandlingar i Doha

Många har förväntat sig en vapenvila, skriver AP, och president Donald Trump har enligt källor i princip gått med på överenskommelsen.

De slutgiltiga detaljerna har utarbetats i Doha i Qatar de senaste dagarna av USA:s särskilda sändebud i Afghanistan Zalmay Khalilzad och företrädare för talibanerna. Zalmay Khalilzad är också på plats i München, rapporterar AP.

Trump-administrationen har tillbakavisat påståenden om att man har tvingats till en uppgörelse efter ett ultimatum från talibanerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.