Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Trump pressade Australiens ledare om Mueller

Se Världens affärer om senaste händelserna kring Donald Trump
Nya anklagelser mot Donald Trump.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

Donald Trump ska ha pressat Australiens premiärminister att hjälpa justitieminister William P. Barr att misskreditera Mueller-utredningen.

Det skriver New York Times.

Nu kommer nya uppgifter om att USA:s president Donald Trump ska ha försökt använda kontakter med utländska ledare för personlig vinning.

Trump ska ha pressat Australiens premiärminister Scott Morrison att hjälpa USA:s justitieminister William P. Barr att samla information till en undersökning som Trump hoppas ska ställa Robert Muellers Rysslandsutredning i dålig dager. Det rapporterar New York Times, som hänvisar till två källor med kännedom om samtalet.

Vita huset begränsade tillgången till utskriften av samtalet till en liten krets av Trumps medarbetare, uppger New York Times källa. Det är en ovanlig åtgärd som också skedde med det samtal som Trump hade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i somras och som har fått Demokraterna att inleda riksrättförfarande mot Trump.

I fallet med Volodymyr Zelenskyj tycks Trump ha villkorat amerikanskt militärt bistånd till Ukraina med att Zelenskyj skulle ”titta närmare” på den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden och hans son Hunter Biden.

Uppgifter om rysk inblandning kom från Australien

Trumps begäran till premiärminister Scott Morrison innebar i praktiken att han bad Australiens regering skulle utreda sig själv. FBI:s utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 inleddes nämligen efter att man fått uppgifter från australiska myndigheter.

Uppgifterna gällde ryska inviter till Trump-kampanjen om att släppa information som skulle skada demokraternas kandidat Hillary Clinton.

Varken det amerikanska justitiedepartementet, Vita huset eller den australiske premiärministerns kansli har kommenterat New York Times uppgifter om Trumps samtal med Scott Morrison.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.