Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Drönare över kärnkraftverk i natt

Forsmark kärnkraftverk.
Foto: Lars Lindqvist / DN TT NYHETSBYRÅN
Oskarshamns kärnkraftverk.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ringhals kärnkraftverk. Inledningsvis trodde polisen att ett föremål synts vid Ringhals – den uppgiften togs på lördagsförmiddagen tillbaka.
Foto: ALAMY STOCK PHOTO / ALAMY STOCK PHOTO WWW.ALAMY.COM

Under gårdagskvällen har polisen fått in anmälningar om att drönare setts vid kärnkraftverken i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals.

Polisen bekräftar att drönare setts över Forsmark och Oskarshamn – i det första fallet var den av större modell, enligt polisen.

– Vi har en nationell samordning för att se över om det finns ett samband mellan de här händelserna, säger Petra Blomqvist, presstalesperson hos polisen i region Mitt.

Vid 20-tiden under fredagskvällen syntes en drönare över Forsmarks kärnkraftverk, norr om Östhammar.

Det var en vakt vid kärnkraftverket som larmade polisen.

Drönaren var enligt polisen av ”större modell” och kunde stå emot vinden, som var kraftig i området vid tidpunkten.

– Vi åker dit direkt, både med helikopter och patruller på plats och söker av området. Vi har visuellt på den här drönaren ett bra tag, men sedan drar den sig bort mot Gräsö-hållet och i det läget tappar vi bort den i luften, säger Petra Blomqvist, presstalesperson hos polisen i region Mitt.

Polisen utreder samband

Enligt uppgifter till polisen har en eventuell drönare också setts vid Ringhals, norr om Varberg.

Anna Collin, presschef på Ringhals, säger till Expressen TV att händelsen nu är polisanmäld:

– I går kväll vid 20-tiden observerades ett flygande föremål som man antar är en drönare, vid Ringhals område. Det var personal på plats som gjorde det, i vår bevakningsstyrka.

Vidare har det kommit in en anmälan om en att en drönare setts vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Polisen har inlett ett samarbete mellan regionerna för att se om händelserna har ett samband. 

– Och det måste vi göra såklart, har det det så är det jätteallvarligt, säger Petra Blomqvist, presstalesperson i Region Mitt.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att de bekräftar att drönare setts i Forsmark och Oskarshamn, men att de inte kan bekräfta att det var en drönare vid Ringhals. Incidenterna samordnas genom polisens nationella operativ avdelning.

Anmälan i Oskarshamn

I Region Syd uppger att polisen att det är oklart ”om drönaren har varit över skyddsobjektet eller endast i anslutning till området.”

De skriver på sin hemsida att de även varit på plats vid det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck under natten ”med anledning av en eventuell iakttagelse av drönare., men att de då inte såg något.

– Händelsen utreds. Men vilka åtgärder som vidtas har jag ingen insyn i, säger Filip Annas, presstalesperson.

Ingen misstänkt i nuläget

Polisen i Region Väst bekräftar att man varit på plats vid Ringhals, norr om Varberg. De hänvisar vidare till polisens Nationella operativa avdelning som hanterat helikoptern i insatsen och kan inte uttala sig om eventuella observationer av drönare.

– Polishelikoptern har fått i uppdrag att kontrollera Ringhals. De har flugit över Ringhals och hittade ingenting av intresse där, säger Peter Adlersson, presstalesperson.

Polisen i region Mitt och Syd har skrivit anmälningar om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Di TV får följa med in i kärnkraftsverkets kontrollrum

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.