Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgift: Schlyter redo att ta Fridolins plats

Carl Schlyter uppges vara beredd att ta över Gustav Fridolins plats som språkrör för Miljöpartiet. Foto: Kristofer Sandberg
Gustav Fridolins och Åsa Romsons förtroende sjunker. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Källor till Dagens industri har tidigare sagt att Isabella Lövin är beredd att ta över efter Åsa Romson. Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

Krisen för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson fördjupas.

Expressen kan nu berätta att riksdagsledamoten och ordföranden i riksdagens EU-nämnd, Carl Schlyter, är beredd att ta Fridolins plats som språkrör i Miljöpartiet om han får frågan av valberedningen.

Carl Schlyter ska ha ändrat sig det senaste dygnet.

– Skälet är att många hört av sig och velat nominera honom, säger en uppgiftslämnare.

Gustav Fridolin öppnar för konkurrensen:

– Det finns flera goda kloka miljöpartister och jag är glad för att vi är ett sådant parti.

Miljöpartiets valberedning har ännu inte ställt frågan till riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter om han är beredd att kandidera till språkrörsposten inför partikongressen som drar i gång den 13 maj, erfar Expressen.

Men flera MP-föreningar och enskilda partiföreträdare runt om i landet har meddelat att de vill se honom som nytt språkrör.

Därför har Carl Schlyter, enligt flera uppgiftslämnare, ändrat sig det senaste dygnet.

Stödet större än väntat

När Expressen talade med Carl Schlyter i tisdags kommenterade han det faktum att han blivit kontaktad av flera partiföreträdare som kommer att nominera honom.

– Det är jätteroligt! De har tagit kontakt via sms, Facebook och ringt mig. Jag kan inte säga hur många det är, men jag har berättat för dem att jag inte kommer att kandidera. Jag tycker att partiledningen måste få en chans att reda upp det som hänt. Hela partiet måste nu lägga sin kraft på att vi får politisk framgång och då tänker jag främst på brunkolet.

Men det beskedet gäller alltså inte längre.

– Verkligheten har förändrats det senaste dygnet, hävdar en uppgiftslämnare.

Stödet för Carl Schlyter som nytt språkrör är större än vad han väntat sig, enligt vad Expressen erfar.

Språkröret Gustav Fridolin kommenterade uppgifterna på väg in till en utfrågning i riksdagen.

– Jag tycker att det är bra att vi nu har en situation där Miljöpartiet diskuterar framtiden. Jag vill fortsätta och tror att jag har mycket att ge för att få till den nystarten som Miljöpartiet behöver och kan leda oss stärkta in i valet 2018.

Skulle Carl Schlyter bli ett bra språkrör?

– Det är valberedningen som diskuterar det. Men det finns flera goda kloka miljöpartister och jag är glad för att vi är ett sådant parti.

Språkröret slår fast att han vill fortsätta leda partiet.

– Jag vill fortsätta och Åsa vill fortsätta, vi tror att vi har förutsättningar att leda Miljöpartiet i den här nystarten. Men då behöver vi ett starkt mandat från vårt parti och då behöver den diskussionen tas.

Har öppet kritiserat språkrören

Carl Schlyter har de senaste dagarna varit tydlig internt med att han tycker att Romson och Fridolin ska få ytterligare en hans – men att detta då villkoras med "tunga politiska segrar" i regeringen i närtid.

Carl Schlyter har tidigare vid flera tillfällen öppet kritiserat Åsa Romson och Gustav Fridolin, bland annat för migrationsuppgörelsen. Så sent som i november förra året ställde han sig bakom interna krav på en medlemsomröstning om den skärpta flyktingpolitiken. Han har också tydligt markerat mot Vattenfalls beslut nyligen att sälja den tyska brunkolen.

Tidningen Dagens industri uppgav tidigare i dag att den nuvarande biståndsministern Isabella Lövin är redo att ta över som språkrör efter Åsa Romson. Detta ska hon också ha meddelat valberedningen, enligt tidningen.

I en skriftlig kommentar vid 12.30-tiden säger Carl Schlyter:

"Jag tycker språkrören ska få en chans att reda ut våra problem. Det är viktigt att vi får stora sakpolitiska vinster det närmaste året. Jag tycker partiet behöver samla sig igen, inte blåsa upp en språkrörsstrid."

Valberedningens ordförande Joakim Karlsson, vill inte kommentera vilka kandidater som valberedningen kontaktat.

– Det är ingenting jag kommenterar, säger han och fortsätter:

– Det jag kan säga är att vi har pratat med väldigt många inom partiet och kommer att fortsätta göra det.