Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgift från Irak: IS-hot mot Stockholm

Säpo är försatt i stabsläge efter ett hot mot Sverige.
Foto: Säpo
Sju till åtta män tillhörande terroristorganisationen IS ska befinna sig i Sverige, enligt uppgifter till Expressen.
Foto: AP
Här är pressmeddelandet från Säpo.
Regeringen och Anders Ygeman vill inte kommentera uppgifterna.
Foto: Sven Lindwall
Förvarsutskottets ordförande Allan Widman, L, tror inte att försvarsutskottet kommer bli inblandat gällande terrorhotet.
Foto: Roger Vikström
Terrorforskaren Magnus Norell säger att det är svårt att bedöma uppgifterna om ett förestående terrordåd riktat mot Stockholm.
Foto: Christine Olsson / Scanpix
Säpochefen Anders Thornberg.
Foto: Sven Lindwall
1 / 8

Det här är en artikel från 26 april 2016 som fått spridning på nytt.

Expressen vill uppmärksamma alla läsare att det alltså inte handlar om ett aktuellt hot.

Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm, enligt Expressens källor.

Enligt informationen planerar terroristerna att slå till mot civila mål i huvudstaden.

Nationella insatsstyrkan och piketen vid Stockholmspolisen har försatts i förhöjd beredskap efter terrorhotet mot Stockholm:

– Jag kan bekräfta att vi arbetar intensifierat för att bedöma information som har kommit in till oss, säger Simon Bynert på Säpos pressavdelning.


Aftonbladet har under natten mot tisdagen rapporterat att Säkerhetspolisen, Säpo, har gått in i stabsläge efter ett terrorhot mot Sverige.

– Det bedöms vara av karaktären att vi inte har kunnat avfärda den så här långt, säger Simon Bynert vid Säpos pressavdelning.

IS-terrorister skulle utföra terrordåd i Stockholm

Enligt Expressens källor har Säpo fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm. Nationella insatsstyrkan och piketen vid Stockholmspolisen har satts i förhöjd beredskap.

Informationen betecknas inom Säpo, Nationella operativa avdelningen Noa och Region Stockholm som en så kallad "särskild händelse". Redan under måndagen ska Säpo ha rest till Irak för att på plats försöka få mer information om den planerade terrorattacken.

Terrordåd kan vara nära förestående

Enligt Expressens uppgifter kontaktades den svenska Säkerhetspolisen nyligen av den irakiska säkerhetstjänsten som ville varna för att terrordåd kan vara nära förestående i Stockholm. Den irakiska säkerhetstjänsten ska ha uppgett att sju till åtta personer, som beskrevs som IS-terrorister, redan ska ha lyckats ta sig in till Sverige. Målet eller målen för deras planerade terrorattack beskrivs som "mjuka" – det vill säga civila.

– Informationen tas på extremt stort allvar inom Säkerhetspolisen. Det är inte vanligt med denna typ av information, uppger en källa.

Terrorhot bara mot Stockholm

Säkerhetspolisen har valt att inte höja den nationella hotnivån i nuläget, men den Nationella insatsstyrkan och piketen i Stockholm har, enligt uppgift, framgrupperats och fått höjd beredskap.

Hotbilden ska, enligt Expressens uppgifter, i nuläget enbart gälla Stockholm – inte resten av landet.

Säpo: "Kan inte kommentera"

Säkerhetspolisen vill i nuläget inte kommentera uppgifterna om att myndigheten har försatts i stabsläge på grund av informationen.

– Vi inhämtar nu information och underrättelse och har vidtagit vissa åtgärder, bland annat genom samarbete med partners på nationell och internationell nivå, säger Simon Bynert på Säpo.

Vilka åtgärder rör det sig om?

– Jag kan inte gå in på den typen av information.

Har människor anledning att vara oroliga?

– Vårt råd är att följa polisens anvisningar.

Säpo är i övrigt förtegna om informationen som kommit in och vill inte kommentera om det rör sig om ett terrorhot mot Sverige. De kan inte heller bekräfta när informationen har kommit in eller om någon specifik person är misstänkt eller anhållen i sin frånvaro.


https://twitter.com/SAPOsverige/status/724856701569130497

Stockholms räddningscentral: "Vi sitter i ett möte med dem nu"

Staffan Ljung är operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Hur agerar Storstockholms räddningscentral på att Säpo har gått in i stabsläge?

– Inte alls, kan jag säga. Jag får hänvisa allt till Säpo. Vi sitter i ett möte med dem nu fast i ett annat ärende, vi har inte fått någon information om det här alls?

Om i fall att hotbilden skulle öka, hur skulle ni agera då?

– Ja, vad ska jag svara på det? Vi får ju analysera det utifrån vår organisation och vad vi kan göra beroende på vad de kommer fram till. Så får vi anpassa oss efter det.

Lovisa Åbom är presskontakt på SL:

– Vi har inte fått någon ny information från berörda myndigheter, och vi agerar bara utifrån information vi får den vägen. Så för oss är det ingenting nytt som har hänt egentligen i dag, säger hon.

Om ni skulle ha fått någon information, rent hypotetiskt, hur skulle ni agera? 

– Oj, ja vad händer? Vi får titta på de eventuella åtgärder vi skulle vidta tillsammans med polisen. Det går inte att säga så mycket mer än så egentligen. Det är polisen som är den myndighet som har det huvudsakliga ansvaret för säkerheten.


LÄS MER: Mats Larsson: Terrorhotet hänger över Europa – och Sverige


Förväntar sig att Försvarsutskottet kopplas in

Hos Försvarsutskottet har man inte fått någon information om larmet. Allan Widman, L, är ordförande där, och på frågan om vad han vet om det säger han:

– Ingenting mer än det jag har läst i medier.

Han säger att han inte förväntar sig att Försvarsutskottet kommer kopplas in på det.

– Det ligger väl snarare på inrikesminister Anders Ygeman, men de delarna som han ansvarar för är mer kopplade till justitieutskottet. Jag tror inte att det här blir en fråga för oss, jag har svårt att se det.

Så du fick reda på det via medier?

– Ja.

Inget har skickats ut till försvarsutskottet?

– Nej, nej, säger Allan Widman.

Inrikesminister Anders Ygeman vill inte kommentera uppgifterna om ett förestående terrorhot mot Sverige:

"Det lämnar vi helt till Säpo att kommentera", skriver hans pressekreterare Victor Harju i ett sms.

Via telefon utvecklar han:

– Rent generellt ger Säkerhetspolisen information till regeringskansliet och inrikesministern löpande. Men jag kommer inte gå in på några detaljer i det här fallet.

Men ni står i ständig kontakt med varandra?

– Absolut.

Svårt att bedöma terrorhot mot Stockholm

Terrorforskaren Magnus Norell säger att det är svårt att bedöma uppgifterna om ett förestående terrordåd riktat mot Stockholm.

– Jag kan inte säga något om en uppgift som jag inte vet varifrån den kommer. Jag vet inte vem som har sagt det. Det finns ingenting, utan bara att sju till åtta IS-terrorister är i Sverige.

Blir du orolig över uppgifterna?

– Min ribba ligger väldigt högt, jag är inte så lättskrämd, säger Magnus Norell.

Säpo samarbetar nu med Nationella operativa avdelningen (Noa) för att behandla den information som har kommit in. Simon Bynert bekräftar att Säpo arbetar tillsammans med bland annat polismyndigheten som de delar information med för att de ska kunna vidta åtgärder.

– Det innebär att vi har delat information med dem för att de ska kunna utgå från den och bedöma vad de behöver vidta för eventuella åtgärder utifrån sitt uppdrag.

Bedöms informationen som allvarlig?

– Det enda jag kan säga är att vi inte har kunnat avfärda den, säger han.

Du kan inte bekräfta att det rör sig om ett terrorhot?

– Nej, jag vill inte gå in på vad det är för typ av information.

NOA: "Kan finnas skäl att vara uppmärksam"

Linda Widmark, pressekreterare på polisens nationella avdelning NOA, säger på tisdagsmorgonen:

– Det finns en förhöjd terrorhotnivå i Sverige sedan 2010. Och en förhöjd terrorhotnivå innebär att det kan finnas skäl att vara uppmärksam, och att man ska kontakta polisen om man ser något konstigt.

Ska man vara uppmärksam på något speciellt just i det här skedet?

– Det är ingen skillnad mot tidigare. Vi har en förhöjd terrorhotnivå sedan flera år tillbaka. Händelser i omvärlden gör att polisen och Säkerhetspolisen är på alerten i de här frågorna. Det finns skäl att vara uppmärksam, det gör det alltid nu förtiden.

Stefan Lundell, kommendörkapten och vakthavande befäl på militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST, vill inte svara på några frågor om den uppkomna situationen:

– Jag har inga kommentarer till det. Du får vända dig till Försvarsmaktens informationsavdelning som sköter alla de här frågorna. Jag kan tyvärr inte uttala mig överhuvudtaget.

Än så länge så har däremot hotnivån inte påverkats av Säpos information utan ligger kvar på en förhöjd nivå enligt Aftonbladet.

"Vidtar åtgärder"

Även på polismyndigheten är man förtegna, men bekräftar att ett samarbete görs med Säpo:

– Polisen vidtar åtgärder under samarbetet men jag kan inte gå in på vilka åtgärder, säger Malin Näfver, pressekreterare vid polismyndigheten.

Hon kan inte heller berätta i nuläget vad informationen innehåller.

Niklas Englund, informatör på Försvarsmakten, vill inte kommentera om försvaret är inkopplade eller om informationen har något samband med den avbrutna ubåtsjaktsövningen under måndagen.

– Jag kan inte kommentera om vi samarbetar med Säpo i detta specifika fall.

Fakta: Terrorhotnivåerna

Hotnivån i Sverige ligger sedan den 2 mars i år på nivå tre, det vill säga förhöjt hot. Följande nivåer finns:
1. Inget hot. Inget hot har identifierats.
2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.
3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.
4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.
5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Denna nivå har hittills inte använts.
TT

Vad innebär ett stabsläge?

Säkerhetspolisen, Säpo, går in i en stab när de får in information utifrån som måste behandlas. Informationen kan komma från andra länder eller inifrån Sverige. Enligt pressekreteraren Simon Bynert så finns det "en rad olika kanaler in till en säkerhetstjänst" men Säpo vill inte berätta vad för information det rör sig om.

Vid ett stabsläge så har Säpo möjligheten att kalla in extra personal och resurser för att arbeta med informationen och genomföra specifika insatser. Om det har hänt i det här fallet vill inte Säpo gå in på, eftersom det skulle kunna berätta för mycket om hur svensk säkerhetstjänst arbetar.

I det här fallet har informationen inte kunnat avfärdas men den har inte heller kunnat bekräftas. Så nu jobbar Säpo intensivt med att värdera informationen och avgöra vad som ska göras sen och de har vidtagit vissa åtgärder. De har även kontaktat polisen för att de ska kunna vidta vissa åtgärder.

Hur ofta Säpo går in i ett stabsläge vill de inte säga men senaste stabsläget som allmänheten vet om är det som Säpo gick in i efter Parisattackerna. Men Säpo menar att det inte går att dra några kopplingar till den händelsen och den här informationen.

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.