Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrorattack på en nattklubb i Orlando

Omar Mateen misstänks för massakern. Washington Post har intervjuat hans exfru.
Foto: Myspace
Stanley Almodovar III blev ett av offren inne på klubben.
Foto: Facebook
Edward Sotomayor Jr blev också offer för Omar Mateen.
Foto: Facebook
Juan Ramon Guerrero omkom inne på klubben Pulse.
Foto: Facebook
Luis Vielma överlevde inte massakern.
Foto: Facebook
Omar Mateen var misstänkt för terrorkopplingar två gånger innan massmordet.
Foto: Myspace
Minst 50 personer är bekräftat döda efter skottlossning i Orlando, Florida.
Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen bekräftar vid 12-tiden svensk tid att gärningsmannen är död.
Foto: Phelan M. Ebenhack / AP TT NYHETSBYRÅN
Stort polispådrag.
Foto: Polisen Orlando
Pressträff i Orlando på söndagen.
Foto: Polisen Orlando
Flera personer ska har skjutits på en nattklubb i Orlando, Florida, rapporterar bland andra BBC.
Foto: Google earth
1 / 12

De dansade på nattklubben när Omar Mateen, 29, plötsligt började skjuta mot gästerna.

50 personer har omkommit och minst 53 personer skadats i skottdramat i Orlando i en av de värsta tragedierna i amerikansk historia.

Terrororganisationen IS tar på sig masskjutningen - samtidigt som FBI medger att de utrett Omar Mateen för misstänkta terrorkopplingar två gånger.

Nu har de första offren identifierats. En av dem är apoteksteknikern Stanley Almodovar III.

Det var omkring 320 personer på den populära gayvänliga nattklubben Pulse i Orlando i Florida, USA natten mot söndag som roade sig med att dansa, umgås och hänga i baren.

Men plötsligt hördes höga smällar över klubbmusiken när flera gäster träffades av gevärsskott.

Samtidigt fick polisen i Orlando de första larmen om att det pågick skottlossning inne på nattklubben, där en ensam beväpnad gärningsman strax efter klockan 02 på natten började skjuta mot gästerna.

– En polisman som var i tjänst på klubben besvarade elden, sedan utvecklade sig läget till en gisslansituation, säger Danny Banks vid Orlandopolisen under en presskonferens på söndagen.

Svor trohet till IS kort innan skjutningen

Polisen vid platsen under söndagen.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Nu har 50 människor hittills avlidit i skottdramat och minst 53 personer skadats i den värsta masskjutningen i amerikansk historia.

Fyra döda har identifierats, Edward Sotomayor Jr, Stanley Almodovar III, Luis Omar Ocasio-Capo och Juan Ramon Guerrero blev alla offer i skjutningen.

Gärningsmannen är 29-årige Omar Mateen från Port St. Lucie i Florida. Han var beväpnad med ett gevär och en pistol. Båda vapnen köptes i Florida den senaste veckan uppger Orlandopolisen.

Strax innan han började massmordet ringde han ett samtal till larmnumret 911, uppgav sitt namn och svor sedan trohet till den fruktade IS-ledaren al-Baghdadi uppger FBI vid en presskonferens på söndagen.

Den misstänkte massmördaren var även föremål för FBI:s intresse vid två tidigare tillfällen 2013 och 2014.

– 2013 yttrade han olika kommentarer till kolleger som gick att tolka som stöd för terrorism. Vi intervjuade kolleger och även honom vid två tillfällen i en noggrann utredning men kom fram till att det inte utgjorde något hot, säger en talesperson för FBI på en presskonferens.https://twitter.com/OrlandoPolice/status/742072721559937024


Året efter upptäckte FBI att det kunde finnas kopplingar mellan Omar Mateen och en känd amerikansk självmordsbombare, men även då kom man fram till att det inte fanns någon substans i uppgifterna.

Terrororganisationen tog på söndagen på sig ansvaret för masskjutningen via sin nyhetssajt Amaq Agency.

Omar Mateens pappa, Mir Seddique, säger till NBC News att sonen blev arg när han såg två män kyssas i Miami för några månader sedan.

– Det här har inget med religion att göra. Vi ber om ursäkt för hela incidenten. Vi var inte medvetna om hans handlingar och är i chock precis som resten av landet, säger han.

Samtidigt har myndigheterna utlyst undantagstillstånd i hela Florida.

Sms inne från nattklubben

President Barack Obama höll en presskonferens under söndagen där han fördömde massmordet.

– Det här är en terrorhandling och det vi säkert vet om gärningsmannen är att han var fylld av hat, sa president Barack Obama på en presskonferens.

– Det är en sorgens dag och en attack på hela vårt land.

WSB-TV har twittrat ut sms från en person som befann sig på klubben under attacken. Personen skriver att en är fast på nattklubbens toalett samtidigt som någon avlossar skott. Konversationen inleds med "Jag älskar dig mamma" och i det sista sms:et skriver personen "Jag kommer dö".


https://twitter.com/wsbtv/status/741967453585035264

När polisen i Orlando höll en presskonferens på söndagsförmiddagen lokal tid och bekräftade dödssiffran hade de närvarnade polismännen svårt att hålla tårarna borta.

– Det räckte med att se in i ögonen på våra kolleger som varit på platsen för att förstå allting. De har jobbat i insatsstyrkan i över 20 år men aldrig varit med om något värre, säger John Mina vid Orlandopolisen.https://twitter.com/OrlandoPolice/status/742003268361039872


"Fler offer än vi först trodde"

Polisen lyckades få ut ett 30-tal människor ur byggnaden genom att forcera en vägg, men insåg samtidigt inte hur många till som befann sig inne i lokalen.

– Det var fler offer inne i byggnaden än vi först trodde, säger John Mina. 

Den misstänkte gärningsmannen bar på ett gevär och ett handeldvapen.

– Vi betraktar detta som en terrorhandling. Gärningsmannen verkar ha varit väl förberedd, säger Danny Banks vid polisen i Orlando på presskonferensen.

Vid 05-tiden på morgonen lokal tid beslutade polisen att försöka oskadliggöra den misstänkte gärningsmannen och nio polismän deltog i insatsen som slutade med att gärningsmannen sköts ihjäl.

Vittnen: Alla sprang och skrek

Flera personer som befann sig inne på klubben vittnar nu om kaoset under den desperata situationen då människor försökte fly undan kulorna.

– Vi höll precis på att lämna klubben och hörde skott. Alla sprang och skrek, säger besökaren Anthony Torres till New York Daily News.

Han återvände sedan till klubben och såg vårdpersonal lasta in flera personer i ambulanser, samtidigt som flera skottskadade låg kvar på marken på parkeringsplatsen utanför klubben.

Javier Antonetti, 53, var på nattklubben tillsammans med sin bror när han plötsligt hörde skotten.

– Det var många skott, minst 40 och det hördes ett konstant "pang pang pang", säger han till tidningen Orlando Sentinel.

I nuläget finns inga uppgifter om att någon svensk skadats i skottdramat uppger Utrikesdepatrementet.

– Men ambassaden i Washington följer händelsen noga, säger Victoria Bell på UD.

Under lördagen sköts artisten Christina Grimmie, 22, till döds i Orlando i samband med en konsert.

Ray Rivera, DJ på klubben Pulse, tröstas på söndagen av en vän.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Omar Mateen misstänks för massakern. Washington Post har intervjuat hans exfru.
Foto: Myspace

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.