Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny vapenstöld från Rosenbad i helgen – vakt anhållen

Pistol ska ha försvunnit, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Ännu en vapenstöld har ägt rum på regeringskansliet under helgen, skriver Aftonbladet.
Foto: OLLE SPORRONG

I helgen uppdagades en ny misstänkt vapenstöld på regeringskansliet.

Det ska röra sig om en pistol som försvunnit – den tredje vapenstölden från Rosenbad i år.

En man som är anställd som skyddsvakt på Securitas anhölls.

– Det som har skett är helt oacceptabelt, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT.

Den misstänkte har nu släppts rapporterar Dagens Nyheter.

Dagens juridik har tidigare avslöjat att pistoler av märket Glock och mängder av ammunition har stulits från ett låst vapenskåp på regeringskansliet Rosenbad. 

Nu ska ännu en Glock ha stulits, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

I lördags anhölls en man i 30-årsåldern i sin utevaro, misstänkt för grovt vapenbrott och stöld. På söndagen verkställdes anhållandet.

– Det är en man som arbetar som vakt. Han är anställd av Securitas, säger åklagare Lucas Eriksson som leder förundersökningen.

Stölden uppdagades under helgen.

På tisdagseftermiddagen meddelade åklagaren att den misstänkte har släppts. 

– Han är fortfarande misstänkt men det fanns inte tillräckliga skäl för häktning. Bland annat beroende på att det fanns fler som haft möjlighet att stjäla det här vapnet, säger Lucas Eriksson.

Mannen var tidigare misstänkt på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden, men nu är han skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Securitas ska ha väntat med att polisanmäla vapenstöld

Totalt sex Glock 17-pistoler och 300 patroner specialammunition stals från ett låst skåp inne på Rosenbad, vilket Dagens juridik avslöjade i mitten av november. 

Polisen tog emot en anmälan den 25 oktober. 

Men redan i mars upptäcktes en stöld, enligt uppgifter till Expressen, och enligt flera uppgiftslämnare avvaktade Securitas med att anmäla. 

I byggnaden är det hög säkerhetsklass som gäller och vapnen är tänkta att användas vid de allra allvarligaste lägena – exempelvis vid ett terrorhot eller attentat. Det krävs också att den person som hämtar ut vapnen kvitterar dem, uppgav källor för Dagens juridik.

Det är vaktbolaget, i det här fallet Securitas, som har licensen för vapnen och ansvaret för att de förvaras säkert, rapporterar SVT:s ”Veckans brott”.

– Jag är inte förvånad över att såna här vapen kan komma bort. Det handlar om företagets rutiner för att hålla koll på sina vapen och sin personal, säger Svante Rendahl, gruppchef på polisens vapenavdelning, till ”Veckans brott”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.