Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprängdådets måltavla: 29-åriga gängledaren

En 29-åring med kopplingar till mc-gänget No Surrender ska ha varit måltavlan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sprängdådet i Linköping kan ha varit riktat mot en 29-åring med kopplingar till den adress där explosionen inträffade, enligt uppgift till Expressen.

Enligt Expressens uppgifter är mannen del av det kriminella mc-gänget No Surrender.

Spaningsledaren Magnus Skoglund vill inte kommentera uppgifterna närmare, men säger:

– Vi vet ju om vem det är.

29-åringen har figurerat i den organiserade brottligheten i Linköping i flera år. Mannen har en koppling till detonationsplatsen.

Han är tidigare dömd för ringa dopningsbrott, misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman och har tidigare rört sig i kretsar kring gänget Black Cobra i Linköping.

Enligt uppgift till Expressen är 29-åringen ledande i Linköping för mc-gänget No Surrender, som enligt polisen bildats av tidigare Black Cobra-medlemmar.

Magnus Skoglund vid polisen i Linköping är spaningsledare i ärendet. Han bekräftar att man känner till personens kopplingar till adressen.

– Vi vet ju om vem det är, säger han.

I övrigt vill han inte kommentera uppgifterna närmare.

– Mc-kopplingar har vi fått tips om. Men vi har fått tips om nästan vartenda mc-gäng. Flertalet gängkonstellationer utanför mc-kretsar också, säger han.

Han fortsätter:

– Vi kan inte låsa oss vi något enskilt mc-gäng eller vid någon enskild person i dagsläget. Det vore att riskera hela utredningen om man gör det för tidigt. Det finns givetvis med på banan, vi glömmer inte bort det. Det är troligtvis där vi hittar kärnan så småningom.

I mc-världen, eller hur tänker du?

– I någon av de här konstellationerna vi kallar grov organiserad brottslighet. Där finns inte bara mc-gäng utan också andra grupperingar.

Koppling till No Surrender

I augusti förra året dömdes en 38-åring från Linköping och en 37-åring från Norrköping till fängelse för att ha försökt tvinga en man att betala 100 000 kronor till dem.

Norrköpings tingsrätt bedömde utpressningsförsöket som grovt eftersom de båda gärningsmännen anspelade på sin koppling till det kriminella mc-gänget No Surrender.

Enligt vad 37-åringen sagt till den målsägande mannen var han själv ansvarig för Norrköpingsavdelningen, medan 38-åringen var den som tog organisationen till Sverige.

Det var när 37-åringen och 38-åringen åkte in i fängelse som behovet uppstod av en ledare i No Surrender. Och då ska 29-åringen ha fått en ledande roll.

I en polisutredning framgår att 29-åringen tagit emot pengar från 38-åringen. Han har också kopplingar i sociala medier till 37-åringen.

Enligt källor till Borås Tidning misstänks kretsar kring mc-gänget Bandidos ligga bakom sprängningen i Linköping. Tidningen skriver att måltavlan ska vara en verksamhet i en lokal i huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.