Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgift: Många blir uteslutna ur SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne riskerar båda två uteslutning ur Sverigedemokraterna.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Alla SD-medlemmar som utreds kommer att uteslutas, uppger SVT på söndagskvällen.

Men presschefen Henrik Vinge förnekar att några beslut är tagna.

– Vi får titta på det. Besluten tas i morgon, säger han.

I morgon är det dags för SD:s medlemutskott att ta upp utredningarna mot ett 20-tal medlemmar som riskerar att uteslutas.

Medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson har tidigare i veckan sagt till Sydsvenskan att Gustav Kasselstrand och William Hahne kommer att uteslutas.

– Jag är faktiskt förbannad på dem. De uppför sig som omogna småbarn, säger Olsson till tidningen.

Ligger öppet

SVT uppger på söndagskvällen att alla som utreds också ska uteslutas.

Men Henrik Vinge hävdar att det inte stämmer. Allt ligger fortfarande öppet, menar han.

– Det får vi se i morgon, säger han.

De misstänkta medlemmarna mottog ett pappersbrev den 6 eller 7 april, och fick därefter tio dagar på sig att besvara anklagelserna.

Möte under förmiddagen

På måndagen ska medlemsutskottet titta på handlingarna som kommit in. Mötet startar på förmiddagen och väntas vara klart vid 15-tiden, enligt Henrik Vinge.

– Medlemsutskottet har att titta bland annat på det som kommit in, det underlag som finns. Men det finns också andra beskrivningar av olika händelser som kan vara intressanta. Det är ett ganska omfattande material, säger Henrik Vinge.

Höras senare

Inga medlemmar kommer att kallas in för att förklara sig under mötet.

– Nej. Det är inte så mötena går till. I så fall kommer man att besluta att höra någon ytterligare vid ett senare tillfälle.

De ärenden som inte kan avgöras under mötet skickas vidare till partistyrelsens nästa sammanträde den 27 april.

Mattias Karlsson har tidigare sagt till Expressen att det som medlemmarna har gjort sig skyldiga till bland annat är dubbelanslutning till extrema rörelser, att ha uttryckt beundran för Adolf Hitler eller att ha spritt teorier om en judisk konspiration.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.