Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgift: Junselevargen låg dödad i en frysbox

Junselevargen sövdes ner och försågs med GPS och flyttades fyra gånger. Foto: NATURVÅRDSVERKET

Den kallades världens dyraste varg.

Hade till och med eget Twitterkonto.

Vargtiken flyttades fyra gånger av Naturvårdsverket, men en dag var hon borta.

Nu har den beryktade Junselevargen spårats - till en frysbox.

Det uppger tidskriften Filter.

– Det kom ett anonymt tips till polisen, som bedömdes seriöst, om att Junselevargen setts död i en frysbox. Men åklagaren ville aldrig göra en husrannsakan, säger journalisten Bertholof Brännström som ligger bakom avslöjandet i Filter. Han följde själv Junselevargens liv och leverne som reporter när det begav sig.

Vargen är den mesta omskrivna i svensk press under åren 2011 till 2013. Tiken hade fått smak för renkött och ställde till det för sig. Renägarna var inte nådiga och krävde skyddsjakt.

Varg med värdefulla gener

Men Naturvårdsverket ville till varje pris att hon skulle få leva. Den så kallade Junselevargen, en invandrare från Finland - möjligen med rötter i Ryssland, ansågs mycket värdefull genetiskt så en stor räddningsoperation sattes in. Det fick kosta vad det ville.

Inte mindre än fyra gånger flyttades Junselevargen, eller Rödluvan som hon också kallades för sin ovanliga rödaktiga päls, till olika platser i södra halvan av Sverige. Sista gången fördes hon nedsövd till Norräljetrakten, försedd med halsband och GPS. Men kvicknade till och började genast traska tillbaka mot renbetesmarkerna i norr.

Junselevargen var nu en rikskändis och någon startade till och med ett Twitterkonto där man kunde följa hennes vandringar. Inom två veckor var hon tillbaka på jaktmarkerna i Västerbotten. Sedan tappade hon sitt GPS-halsband och hamnade under radarn.

Naturvårdsverkets folk försökte spåra Rödluvan/Junselevargen igen, men då var hon borta. För evigt trodde man, men journalisten Bertholof Brännström avslöjar i senaste numret av tidskriften Filter nya uppgifter om vad som hände med vargtiken.

Här förbereder Naturvårdsverket att släppa ut Junselevargen tillsammans med en infångad varghane som skulle bli hennes sällskap. Utsläppet skedde kring Karlsborg i Västra Götalands län Foto: NATURVÅRDSVERKET

Hon dödades illegalt och lades i en frysbox. En person berättar att hen sett en bild på vargen i nedfryst skick. Dessa uppgifter har källan även lämnat till polisen, skriver Filter. Detta var under 2015.

– Jag har sett bilder på henne levande och med den pälsen misstar man sig inte. Jag är säker på att det var hon som låg i frysboxen, säger källan till Filter.

Den person som ska ha haft Junselevargen i sin frys förnekar dock detta och har en egen teori om att det var myndigheterna som tröttnade och själva avlivade den mytomspunna vargtiken.

Tipsen om vargen i frysboxen har lämnats över till åklagare i Östersund som dock inte anser att anonyma andrahandsuppgifter är tillräckligt starka för en husrannsakan.

Bertholof Brännström, som följt rovdjursfrågor i hela sitt vuxna liv, är kritisk:

Tipset kollades aldrig

– Eftersom detta är det enda konkreta tipset om ett grovt brott så tycker jag åklagaren borde ha skickat dit någon polis för att titta i frysboxen. Integritetskränkade visst, men det är ändå skillnad på att kika i någons frys och till exempel gå igenom datorn.

Så varför skulle någon förvara Junselevargen i frysen och ta bilder med risk att åka fast?

– I vissa kretsar är det en bedrift att ta bort den hatade vargen. Så det ses som en trofé, något att skryta om, tror Brännström.

– Men nu får vi nog aldrig veta sanningen. Gåtan förblir olöst.