Källor uppger för nyhetsbyrån Reuters att ANC har fattat beslut om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Uppgiften har dock inte bekräftats. Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKällor uppger för nyhetsbyrån Reuters att ANC har fattat beslut om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Uppgiften har dock inte bekräftats. Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Källor uppger för nyhetsbyrån Reuters att ANC har fattat beslut om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Uppgiften har dock inte bekräftats. Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester mot Jacob Zuma. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅNProtester mot Jacob Zuma. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester mot Jacob Zuma. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

ANC kräver Sydafrikas president Jacob Zumas avgång

Publicerad
Uppdaterad

Det sydafrikanska regeringspartiet kräver att presidenten Jacob Zuma avgår. 

Det meddelade partiet på en presskonferens under tisdagen.

I stället vill man att Cyril Ramaphosa tar över presidentposten. 

I december valdes Cyril Ramaphosa till ny partiordförande för det sydafrikanska regeringspartiet ANC.

Trots det har förre ordföranden Jacob Zuma hållit sig fast vid presidentposten, trots hård intern kritik.  

Men på tisdagen bekräftar det sydafrikanska partiet ANC att man beslutat att återkalla Zuma från presidentämbetet. I stället meddelar man att man vill se Cyril Ramaphosa som president. 

Under måndagen kom uppgifter om att det sydafrikanska regeringspartiet ANC beslutat att Zuma får 48 timmar på sig att avgå. Annars kommer han att avsättas, uppgav källor för det statliga mediebolaget SABC då.

Källor uppgav också för nyhetsbyrån Reuters att ANC, efter ett 13 timmar långt möte, beslutade om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. 

ANC kräver Jacob Zumas avgång

Och vid 13.00 bekräftade alltså Ace Magashule, generalsekreterare i ANC, att man kallar tillbaka Zuma som president. 

Enligt den lokala nyhetsförmedlaren News24 så ville Zuma stanna kvar på sin post mellan tre och sex månader – men det godkändes inte av partiet. Magashule sa på presskonferensen att det inte finns någon deadline för hans avgång, men att han  förväntar sig att Zuma kommer svara på kravet under morgondagen. 

– Jag är säker på att Zuma kommer svara i morgon. Det finns ingen deadline. Men jag vet att han svarar i morgon. 

Om inte Zuma lyder ANC och avgår väntar en misstroendeomröstning i parlamentet – vilket kan bli svårt för honom att klara då ANC sitter på makten, skriver CNN.  

Jacob Zuma, 75, har suttit vid makten sedan 2009 och är just nu inne på hans andra period som egentligen löper nästa år ut. Men hans tid som president har präglats av korruptionsskandaler och det har genom åren gjorts flera försök att avsätta Jacob Zuma. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag