Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgift: Hovet vill att Frostenson köps ut

Enligt Jesús Alcalá är planen att köpa ut Katarina Frostenson för en stor summa pengar.Foto: EVA TEDESJÖ / DN/TT
Katarina Frostenson anklagas för att, tillsammans med sin våldtäktsdömde make, ha berikat sig på Akademiens bekostnad.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Kraven på Svenska Akademien att göra sig av med Katarina Frostenson hårdnar från Hovet och Nobelstiftelsen, hävdar journalisten Jesús Alcalá i en kulturartikel i Kristianstadsbladet.

”Frostenson ska förpassas ut i kylan genom att hon köps ut. Hon ska alltså erbjudas en stor summa pengar och tillförsäkras en rejäl pension”, skriver Alcalá.

Under torsdagen kommer en omröstning att hållas om Frostensons framtid i Svenska Akademien, enligt uppgifter till DN

I början av september vände sig Akademiledamoten Katarina Frostenson, gift med den nu våldtäktsdömde så kallade Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, mot Sara Danius (den tidigare ständige sekreteraren) och advokatutredningen.

Anklagelserna om att paret Frostenson/Arnault berikat sig på Akademiens bekostnad stämmer inte, skrev hon i mejlsvar till journalisten Jesús Alcalá som gjort den enda intervjun med Frostenson.

Lät sig intervjuas på mejl

Frostenson lät sig intervjuas på mejl av Alcalá för en artikel till tyska tidningen Die Zeit. En kortare version publicerades för en månad sedan i Ystads Allehanda.

”Jag har aldrig deltagit i något beslut som rört bidrag till Forum”, skrev Frostenson till Alcalá, angående anklagelserna om ekonomiska oegentligheter för hennes och makens kulturklubb.

Alcalá drev i sin text tesen att "Frostenson offrades för att skydda Akademiens varumärke".

Jesús Alcalá anser att Frostenson drabbats av ett ”motbjudande rättsövergrepp”.Foto: STEFAN FORSELL

Lösningen: Ska erbjudas pengar

I en ny kulturartikel, som publicerats i Kristianstadsbladet på onsdagen, menar Alcalá att kraven nu ökar på Akademien från både Nobelstiftelsen och Hovet. 

Enligt Alcalá anser de att Akademien måste göra sig kvitt Frostenson, och Nobelstiftelsen och Hovets förslag är att erbjuda ledamoten en stor summa pengar.

”Frostenson ska förpassas ut i kylan genom att hon köps ut. Hon ska alltså erbjudas en stor summa pengar och tillförsäkras en rejäl pension”, skriver Alcalá bland annat, och kallar det ”ett motbjudande rättsövergrepp”.

Han fortsätter:

”...efter en sådan utveckling skulle Akademien ha förlorat sin självständighet. Akademien skulle bli ett ynkligt bihang till Hovet och ett annex till Nobelstiftelsen.”

Under onsdagskvällen skriver DN att Svenska Akademien under torsdagen, då ledamöterna samlas för ett nytt möte, kommer att hålla en omröstning för att enas kring Frostensons framtid i Akademien.

Det ska enligt tidningen inte handla om någon formell uteslutningsomröstning. Målet ska i stället vara att försöka komma fram till en uppgörelse med Frostenson, och att hon själv ska välja att lämna om en majoritet röstar för att hon bör lämna.

Skulle ledamöterna komma överens redan under morgondagen ska förhoppningen vara att välja in två nya ledamöter redan under torsdagskvällen.

”Helt säkra uppgifter”

Jesús Alcalá säger till Expressen angående sin text:

– Det här är helt säkra uppgifter, det är ingen tvekan. Kravet kommer från hovet. En majoritet inom Akademien har nu sagt att de kommer att ställa detta krav på Katarina. 

”Kungen mån om att låta Akademien arbeta”

Expressen har sökt hovet med anledning av uppgifterna i Kristianstadsbladet. 

– Kungen är Akademiens högste beskyddare. Som sådan hålls kungen kontinuerligt informerad om Akademiens arbete. Kungen är, nu liksom tidigare, mån om att låta Akademien självständigt hantera sina interna angelägenheter. Kungen har också vid flera tillfällen under denna process betonat Akademiens självständighet och egna ansvar för utvecklingen, säger Margareta Thorgren, hovets presstalesperson.

Senare på onsdagen förtydligar Margareta Thorgren och dementerar uppgifterna om att hovet vill att Frostenson köps ut. 

– Kungen har som högsta beskyddare inte möjlighet att gå in i det interna arbetet, utan det är Svenska Akademien som måste arbeta med det och som måste lösa den kris som de är i. Kungen har under våren sett över och förtydligat stadgar och uttryckt sin oro kring händelserna i Svenska Akademien och önskar naturligtvis att det här ska lösas på bästa sätt, men kungen är inte inne och har ingen möjlighet eller befogenhet att arbeta med Svenska Akademiens interna arbete, säger Margareta Thorgren och fortsätter: 

– Jag talar för Hovets räkning och när det gäller kungens delaktighet i det interna arbetet så finns ingen sådan delaktighet. Däremot får han kontinuerlig information kring Svenska Akademiens arbete och den kris de är i. 

Nobelstiftelsen: ”Inte ställt såna krav”

Svenska Akademien och Nobelstiftelsen söks för en kommentar.

– Nobelstiften har inte namngivit några ledamöter eller ställt specifika krav i linje med vad Alcalá skriver, säger Ebba Bourghardt, på Nobelstiftelsens presstjänst.

Enligt uppgifter till Expressen kommer Katarina Frostenson inte att acceptera något bud.

Eventuellt nytt åtal före nyår

Ekobrottsmyndigheten utreder brott i Jean-Claude Arnault och Katarina Frostensons bolag Forum. 

Chefsåklagare Jan Tibbling räknar med att kunna fatta beslut om ett eventuellt åtal före nyår.

– Det rör sig om bokföringsbrott. Och det finns mer som utreds, säger Tibbling till SvD.

Han vill dock inte kommentera vem eller vilka som är föremål för förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.