Efter krismöte: Nato-ledare oeniga om vad som sagts

Donald Trump hotar att lämna Nato, enligt tyska nyhetsbyrån DPA.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkel och Ukrainas president Petro Poroshenko på Nato-mötet i Bryssel.
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump menar att samtliga Nato-länder gått med på att höja anslagen för försvarssamarbetet snabbare än vad som är tidigare överrenskommet. 

Men flera andra ledare menar att det är samma avtal som gjordes 2014 som gäller, rapporterar Bloomberg News. 

– Alla är överens om att hedra åtagandena de gjorde då, säger Emmanuel Macron, Frankrikes president.

USA:s president Donald Trump har riktat skarp kritik mot Nato och hotat att ta USA ur försvarsalliansen om dess allierade inte omedelbart ökar sina försvarsutgifter, rapporterar den tyska nyhetsbyrån DPA och hänvisar till källor som följer samtalen, uppger Bloomberg News.

Efter ett extra insatt Nato-möte i Bryssel på torsdagen var Trump dock mycket nöjd.

– Ett lyckat möte. Det är en bättre anda i Nato än vad det någonsin varit, säger han på en presskonferens.  

Han säger att de andra Natoledarna lovat att betala mer och i en betydligt snabbare takt än tidigare planerat. 

– De kommer att göra det. Jag har inga tvivel.

Trump har flera gånger kritiserat de andra Natoländerna för att inte leva upp till sina löften när det gäller försvarsutgifterna, utan i stället låta USA bära en alltför stor börda. 

Redan 2014 beslutade Natos medlemsländer att de europeiska länderna skulle öka anslagen till 2 procent av respektive lands BNP fram till 2024. Men Donald Trump anser att målsättningen inte är tillräcklig och att länderna gör för lite för att öka sin andel.

– Trump angav lite olika siffror. Han sa 4 procent plötsligt och sedan sa han att han vill ha 2 procent nu innan året är slut, säger Anna Wieslander, generalsekreterare på Allmänna Försvarsföreningen, till Expressen.

– Det är klart att det väcker en irritation hos de andra länderna. Ändrar han sig hela tiden så finns en känsla att vad vi än gör så är det inte tillräckligt bra, säger Wieslander.


Donald Trump under Nato-mötet i Bryssel.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Och flera andra ledare inom Nato ska ha indikerat att inga allierade har gett nya löften under mötet. President Emmanuel Macron fick en direkt fråga om några länder hade åtagit sig att öka på sina kostnadsandelar.

– Alla var överens om att öka kostnadsandelarna enligt överrenskommelsen som gjordes 2014 och alla var överens om att hedra åtagandena de gjorde då, säger Macron, enligt Bloomberg. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som har fått utstå hård kritik från Trump de senaste dagarna, gav ett liknande svar som Macron:

– Vi borde alltid titta på vad mer vi kan göra.


LÄS MER: Trump föreslår kraftig höjning av försvarsutgifter


Stoltenberg delar Trumps bild

Italien har inga planer att ändra sina försvarsanslag, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte till reportrar efter mötet, rapporterar Bloomberg. Italien fokuserar dessutom på fler mål än 2 procentmålet – till exempel att öka sitt deltagande i Nato-operationer.

– Det är inte bara en räknefråga, säger Conte.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg höll en presskonferens efter krismötet. Han delar Trumps bild att Nato-länderna gått med på att öka anslagen i högre takt.

– Alla allierade har hört Trumps budskap. Vi förstår att denna amerikanska president tar försvarsutgifterna på stort allvar, och det har haft stort avtryck. Efter flera år av minskade utgifter, ökar de nu, säger Jens Stoltenberg, enligt Sveriges Radio Ekot. 


Donald Trump under sitt tal på torsdagen.
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Även statsminister Stefan Löfven har deltagit vid Nato-mötet. Som partnerland omfattas inte Sverige formellt av kravet att öka anslagen, men med tanke på Trumps inställning kan Sverige och Finland som partnerländer stå näst på tur.

– Vi har dock inte fått några sådana påtryckningar från Trump. Jag är inte orolig eftersom Sverige redan ökar försvarsutgifterna med 17 procent de närmaste åren, säger Löfven till Aftonbladet. 

Trump: Onödigt att lämna Nato

Trump passade på att kritisera sina föregångare under presskonferensen.

– Från Ronald Reagan till Barack Obama. De gjorde ingenting och lät USA betala för upp till 90 procent av Natos utgifter.  

På frågan om Trump fortfarande hotar att lämna Nato, och om han i så fall kan göra det utan kongressens stöd, svarade Trump:

– Jag tror att jag antagligen kan det, men det är onödigt. De (Nato-medlemmarna reds anm) har i dag klivit upp som de aldrig har gjort förut.  


Fem frågor om Nato-konflikten

Anna Wieslander, generalsekreterare på Allmänna Försvarsföreningen, reder ut turerna:

Varför ställer Trump de här kraven?

– Om man tittar på bördefördelningen inom Nato så har den tenderat att öka för amerikansk del och minska för europeisk del, så USA står för större och större andel för försvarskostnaderna för Nato.

– Det finns planer för utjämning men Trump tycker att det går för långsamt och att de planer som finns inte är tillräckligt bra

Varför säger Jens Stoltenberg som han gör?

– Det som Stoltenberg kan ställa sig bakom är att alla ska var uppe i 2 procent 2024, nu har vi haft den här uppriktiga diskussionen och alla inser att det är brådskande. Och det kan man säga att det är lite till hjälp för Stoltenberg också, för det är en av hans huvuduppgifter som generalsekreterare att se till att den allmänt låga nivån av försvarsutgifter i Europa höjs.

Hur ska man förstå de motstridiga uttalandena?

– Det här blir lite krångligt, de har ju inte kommit överens om nya siffror utan det de är överens om är att “ja alla strävar efter detta, ja det är brådskande, vi inser allvaret” ungefär.

– Man har gjort nationella planer som alla länder måste redovisa, vilket är nytt sedan Trump tillträde. När de har gjort det så är det fortfarande knappt 20 av 29 som når målet och Trump tycker inte att det är tillräckligt.

Kommer de andra behöva rätta sig efter Trumps vilja?

– Nej det måste de inte, det är upp till var och en av länderna. De är ju demokratier och det är upp till varje regering – som vill bli omvalda – och där gör man avvägningar i budgeten naturligtvis. Det har Trump lite fel när han tycker att de här länderna är skyldiga Nato pengarna – så fungerar det inte. 

Hur kommer det att sluta?

– Om det blir väldigt kraftfulla tag och om han villkorar USA:s närvaro så skapar det på sikt en osäkerhet, men det är ingen överhängande risk just nu – det är inte så att Nato skulle lösas upp på fredag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.