Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgift: Bini ska förhöras av USA

Ola Bini har suttit fängslad sedan den 12 april. Foto: PRIVAT
Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikansk polis ska förhöra den svenske programmeraren Ola Bini, 37, som sedan i april sitter fängslad i Ecuador.

Det rapporterar AP, som hänvisar till källor.

Amerikanska myndigheter har fått tillstånd av Ecuador att förhöra Ola Bini.

Svensken anklagas för att tillsammans med Wikileaks ha genomfört hackerattacker mot landets regeringskonton.

Ola Bini, som är vän med Wikileaksgrundaren Julian Assange, har själv har hela tiden hävdat sin oskuld och har i flera öppna brev beskrivit sina känslor av ilska och vanmakt över att sitta inpsärrad.

USA-förhöret med Bini ska ske den 27 juni, enligt en framställan från en ecuadoriansk åklagare som nyhetsbyrån tagit del av.

Det amerikanska justitiedepartementet har inte kommenterat uppgifterna, men enligt en källa i USA är landets myndigheter intresserade att tala med den svenske programmeraren, som greps på Quitos flygplats samma dag som Julian Assange kastades ut från Ecuadors ambassad i London och greps av brittisk polis.

Kan vara intressant i Assange-fallet

Att USA vill tala med Ola Bini tyder enligt AP på att han anses vara intressant i utredningen mot Julian Assange och Wikileaks.

Assange avtjänar just nu ett 50 veckor långt straff för att ha brutit mot reglerna för borgen när han flydde till Ecuadors ambassad i London 2012. Vid tidpunkten hade han häktats misstänkt för våldtäkt i Sverige men släppts fri mot borgen. Assange hävdade själv att hans oro inte var den svenska rättsprocessen, utan att bli utlämnad till USA.

Och nu har USA begärt honom utlämnad. Han misstänks för att bland annat ha hackat sig in i regeringens datorer och släppt hemligstämplad information. Men den brittiska domstolen har skjutit upp sitt beslut i frågan till nästa år.