Lång väntan. Först väntade Sophie och Stefan Krooks i adoptionskö i två år innan de fick lilla Miles. Därefter ställde de sig i kö på nytt. Nu har de väntat i fyra år. Foto: Jens L'Estrade
Lång väntan. Först väntade Sophie och Stefan Krooks i adoptionskö i två år innan de fick lilla Miles. Därefter ställde de sig i kö på nytt. Nu har de väntat i fyra år. Foto: Jens L'Estrade

Uppfyller du kraven för att adoptera ett barn?

Publicerad

Det har blivit svårare att adoptera i Sverige.

2013 adopterades endast 341 barn att jämföra med 729 barn tre år tidigare.

Kraven på föräldrarna är höga, både från barnens hemländer och från handläggarna i de svenska kommunerna.

Lyckan var total när Sophie och Stefan Krooks äntligen fick hämta sin son i Colombia.

Nu väntar de på ett syskon till Miles.

- Vi hoppas att vi snart får besked, säger Sophie Krooks.

Sophie Krooks, 32, och Stefan Krooks, 39, i Stockholm visste tidigt att de ville adoptera.

- Jag har en funktionsnedsättning som gör att jag inte kan få biologiska barn, så vi ställde oss i kö så fort jag fyllt 25 år, som är åldersgränsen för att få adoptera, säger Sophie Krooks.

"Det var en chock"

Efter två års väntan, runt valborg 2009 fick Sophie och Stefan Krooks veta att de fått en liten pojke från Colombia. De hade då stått i kö i två år och åtta månader.

- Det var en fantastisk känsla. Samtidigt var det en chock när telefonsamtalet kom. Det blev plötsligt så verkligt, säger Sophie Krooks.

I juni 2009 åkte de till Colombia. Ett par dagar efter att de hade anlänt fick de äntligen åka till barnhemmet och träffa sin son, 15 månader gammal. Han fick namnet Miles.

Åkte hem efter en månad

Efter överlämnandet på barnhemmet väntade den sista processen där adoptionen skulle godkännas i colombiansk domstol. En omfattande och lång process med colombianska myndigheter och instanser. Efter en månad kunde familjen resa hem till Sverige.

- Det var omtumlande att den här lilla fina pojken var vår. Jag tror att det var först när vi kom till Arlanda och såg släkten vänta på oss, som jag verkligen förstod att vi blivit föräldrar, säger Sophie Krooks.

- Känslan är obeskrivlig, alla år som vi kämpat för att få igenom adoptionen var som bortblåsta.

Har väntat fyra år

Sophie och Stefan ställde sig genast i kö för att få adoptera ett syskon till Miles. I dag har de väntat i över fyra år.

- Det är jobbigt, man är konstant under en granskningsapparat känns det som, och väntan tär på en. Men vi hoppas att vi snart får besked. Miles ser fram emot att få ett litet syskon, säger Sophie Krooks.

Lång väntan. Först väntade Sophie och Stefan Krooks i adoptionskö i två år innan de fick lilla Miles. Därefter ställde de sig i kö på nytt. Nu har de väntat i fyra år. Foto: Jens L'Estrade

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag