Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppfyller du kraven för att adoptera ett barn?

Lång väntan. Först väntade Sophie och Stefan Krooks i adoptionskö i två år innan de fick lilla Miles. Därefter ställde de sig i kö på nytt. Nu har de väntat i fyra år. Foto: Jens L'Estrade

Det har blivit svårare att adoptera i Sverige.

2013 adopterades endast 341 barn att jämföra med 729 barn tre år tidigare.

Kraven på föräldrarna är höga, både från barnens hemländer och från handläggarna i de svenska kommunerna.

Lyckan var total när Sophie och Stefan Krooks äntligen fick hämta sin son i Colombia.

Nu väntar de på ett syskon till Miles.

- Vi hoppas att vi snart får besked, säger Sophie Krooks.

Härifrån kommer barnen

Anlända barn genom auktoriserade adoptionsorganisationer 2013.

Totalt: 341 barn.

Kina 59

Taiwan 32

Kenya 29

Sydafrika 25

Colombia 23

Ryssland 21

Sydkorea 19

Polen 17

Tjeckien 17

Litauen 12

Etiopien 11

Estland 8

Bulgarien 7

Ecuador 7

Filippinerna 7

Thailand 7

Ungern 7

Lesotho 6

Nigeria 6

Serbien 6

Montenegro 5

Madagaskar 3

Zambia 3

Indien 2

Slovakien 2

Källa: Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA.

Adoptionsländernas krav: ålder, vikt & religion

KINA

Krav: Minst två års äktenskap när ansökan skickas till Kina. BMI (Body Mass Index) får inte vara högre än 40, vissa sjukdomar (fysiska och psykiska), accepteras inte.

COLOMBIA
Krav: Makar som inte har fyllt 39 år när ansökan godkänns i Colombia och som är öppna för barn oavsett ursprung. Äldre makar får ansöka om äldre barn.

SYDKOREA

Krav: Makar som inte är äldre än 42,5 år, max sju års åldersskillnad. Minst tre års äktenskap. BMI max 29. Kristna familjer önskas. Sjukdomar accepteras inte, inte heller psykisk ohälsa.

ECUADOR

Krav: Ålderskillnaden mellan barn och adoptivförälder får vara högst 45 år. Minst tre års äktenskap. Psykologintyg krävs.

KENYA

Krav: Gifta par, minst 25 år gamla. Minst 3 års äktenskap. Ensamstående kan accepteras.

NIGERIA

Krav: Makar gifta minst tre år. Skillnaden i ålder mellan barnet och den yngsta föräldern max 40 år. Inte högre BMI än 30. Kristna familjer önskas. Ett barn tidigare i familjen accepteras.

SYDAFRIKA

Önskemål: Barnlösa makar eller makar med ett barn från Sydafrika. Max 39 års åldersskillnad mellan barnets ålder och föräldrarnas genomsnittliga ålder för barn 0-24 månader. Makar med kristen tro prioriteras.

Sophie Krooks, 32, och Stefan Krooks, 39, i Stockholm visste tidigt att de ville adoptera.

- Jag har en funktionsnedsättning som gör att jag inte kan få biologiska barn, så vi ställde oss i kö så fort jag fyllt 25 år, som är åldersgränsen för att få adoptera, säger Sophie Krooks.

"Det var en chock"

Efter två års väntan, runt valborg 2009 fick Sophie och Stefan Krooks veta att de fått en liten pojke från Colombia. De hade då stått i kö i två år och åtta månader.

- Det var en fantastisk känsla. Samtidigt var det en chock när telefonsamtalet kom. Det blev plötsligt så verkligt, säger Sophie Krooks.

I juni 2009 åkte de till Colombia. Ett par dagar efter att de hade anlänt fick de äntligen åka till barnhemmet och träffa sin son, 15 månader gammal. Han fick namnet Miles.

Åkte hem efter en månad

Efter överlämnandet på barnhemmet väntade den sista processen där adoptionen skulle godkännas i colombiansk domstol. En omfattande och lång process med colombianska myndigheter och instanser. Efter en månad kunde familjen resa hem till Sverige.

- Det var omtumlande att den här lilla fina pojken var vår. Jag tror att det var först när vi kom till Arlanda och såg släkten vänta på oss, som jag verkligen förstod att vi blivit föräldrar, säger Sophie Krooks.

- Känslan är obeskrivlig, alla år som vi kämpat för att få igenom adoptionen var som bortblåsta.

Har väntat fyra år

Sophie och Stefan ställde sig genast i kö för att få adoptera ett syskon till Miles. I dag har de väntat i över fyra år.

- Det är jobbigt, man är konstant under en granskningsapparat känns det som, och väntan tär på en. Men vi hoppas att vi snart får besked. Miles ser fram emot att få ett litet syskon, säger Sophie Krooks.

Lång väntan. Först väntade Sophie och Stefan Krooks i adoptionskö i två år innan de fick lilla Miles. Därefter ställde de sig i kö på nytt. Nu har de väntat i fyra år. Foto: Jens L'Estrade

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!