Marco Rubio har starka kopplingar till Nevada, men frågan är om det räcker. Foto: Mark HumphreyMarco Rubio har starka kopplingar till Nevada, men frågan är om det räcker. Foto: Mark Humphrey
Marco Rubio har starka kopplingar till Nevada, men frågan är om det räcker. Foto: Mark Humphrey
Donald Trump fortsätter att toppa mätningarna inför valet. Foto: Matt RourkeDonald Trump fortsätter att toppa mätningarna inför valet. Foto: Matt Rourke
Donald Trump fortsätter att toppa mätningarna inför valet. Foto: Matt Rourke

Uppförsbacke trots hemmaplan för Rubio

Publicerad

LAS VEGAS. Nu är det upp till bevis för partiets favorit Marco Rubio.

Han har alla förutsättningar att vinna i Nevada i kväll problemet är bara att det inte ser ut att räcka.

– Det kommer bli tufft, säger han själv till CNN.

I kväll går de republikanska väljarna till val i Nevada. Partietablissemangets stora favorit Marco Rubio har tydliga kopplingar till delstaten – men i nuläget ser det inte ut att räcka långt. Istället är det Donald Trump som leder mätningarna även här och bästa möjliga scenario för Rubio verkar vara en andraplats.

Marco Rubio har bott sex år i Nevada under sin uppväxt och pratar ofta om sin starka koppling till delstaten. Det är sådant som brukar hjälpa kandidaterna. Men inte den här gången. Inte heller sina föräldrars bakgrund verkar ha gjort något vidare intryck på väljarna trots att Marco Rubio är son till kubanska immigranter och Nevada till 30 procent består av latinoamerikaner.

Får uppbackning

Marco Rubio har satsat hårt på Nevada och anlitat några av delstatens absolut bästa politiska rådgivare, skriver CNN, och han får officiellt uppbackning från några av delstatens mest kända och populära republikaner. Han har också tagit över viktiga donatorer från Jeb Bush efter att Bush i lördags meddelade att han ger upp drömmen om Vita Huset. Ändå beskriver nyhetskanalen det som ett mirakel om Marco Rubio skulle kunna besegra Trump, frågan är om hanens kanräkna med en andraplacering. En del av problemet är att delstaten liksom många andra har ett lågt valdeltagande vilket gör att opinionsundersökningarna ofta skiljer sig rejält från slutresultatet.

Marco Rubio själv säger att han har en positiv känsla och att han känner sig trygg inför kvällens nomineringsval men erkänner också att han inte vågar ta ut något i förskott.

– Jag har uppenbarligen kopplingar till Las Vegas som går djupt, tack vare min uppväxt här. Men jag är inte säker på att det är tillräckligt för att vara en avgörande faktor. Jag tror det kommer att vara som för alla kandidat att vi behöver kämpa hårt, säger han till CNN.

Marcio Rubio på tredjeplats

Den senaste mätningen från Gravis visar att Trump har 39 procent av rösterna, Ted Cruz kommer i den mätningen på en andraplats med 23 procent medan Marco Rubio får 19. John Kasich hamnar på 9 och Ben Carson 5 procent. Men precis som i South Carolina ligger Marco Rubio och Ted Cruz så nära varandra att vissa andra undersökningar som CNN:s senaste istället ger Marco Rubio andraplatsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag