Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Uppenbart varför Björklund röstade nej”

Expressens K-G Bergström intervjuas av Daniel Ingmo i riksdagen under fredagen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets missnöje efter förhandlingarna med S gjorde att L röstade nej i voteringen om Stefan Löfven. 

Samtidigt vill Lööf framställa C som mest benäget att öppna dörrar för nya samarbeten, analyserar Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

– Lööf hade ett väldigt behov av att korrigera historieberättelsen som nu framställer henne som den stora nejsägaren.

Stefan Löfven föll i omröstningen om statsministerposten under fredagsförmiddagen. M, KD, C, L och SD röstade rött medan V röstade gult.

Men enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström var det tydligt att L hade ett visst sug efter att rösta fram Löfven.

– Det är alldeles uppenbart. Det framgår väldigt tydligt av Jan Björklund att det bara var Centerpartiets nej som gjorde att han röstade nej. Samtidigt finns det en logik i det, eftersom Socialdemokraterna lite paradoxalt tillgodosåg Liberalernas hjärtefrågor mer än Centerpartiets, säger han.

S var bland annat beredda att slopa värnskatten redan 2019, vilket var en viktigt fråga för L. Däremot avfärdades Lööfs krav på arbetsrätt och turordning.

 

Lööf vill skriva om berättelsen

Samtidigt ser K-G Bergström ett behov hos Annie Lööf att skriva om historieberättelsen. Målet är att få C att framstå som det mest villiga partiet att hitta nya lösningar i frågan om regeringsbildning. Det för att motverka bilden av sig själv som den stora "nejsägaren".

Men än återstår frågan om hur Lööf kommer ställa sig till framtida samarbeten – om det blir med M, L och KD eller med det rödgröna blocket. 

En annan stor fråga handlar om vem som kommer att få uppdraget att ställa upp i en tredje statsministeromröstning.

– Det blir en slags Svarte Petter-roll för den personen. Trycket på den tredje regeringsbildaren kommer inte alls att vara lika hårt som för den som ställer upp i den fjärde omröstningen, då partierna kommer att vara beredda att ompröva sin ståndpunkt när det gäller samarbeten i en helt annan utsträckning för att undvika extraval, säger K-G Bergström.

 

Inget extraval i sikte

K-G Bergström tror dock inte att det blir något extraval. Varken väljarna eller majoriteten av partierna ser det som en positiv lösning.

– Det är egentligen bara SD som skulle ha något att tjäna på ett extraval, men även om de skulle gå fram litegrann så skulle det inte förändra någonting i de förhållanden vi har mellan blocken. Det skulle fortsätta vara en liten övervikt för de rödgröna i förhållande till de borgerliga och SD skulle förstärka sin vågmästarroll litegrann, säger han.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.