Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Uppenbart att KD lider stort av abortfrågan”

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap.Foto: Fotograf.Johan Wingborg.Göteborgs universitet.Bo

Lars Adaktusson kan hoppa av som politiker och den senaste turbulensen kan skada KD på både kort och lång sikt, anser statsvetare.

De säger att det är ”olyckligt” för KD att abortfrågan aktualiseras – samt att partiet försvagas av strider i ledningen.

Vad får den senaste krisen för konsekvenser för Kristdemokraterna?

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap, Göteborgs universitet:

– Det är uppenbart att KD lider stort av att abortfrågan har blivit aktuell igen genom diskussionen om Lars Adaktussons ställningstaganden. Hans förklaring att det rör sig om teknikaliteter, att han inte röstat mot abort, har inte gått hem. Oavsett om den stämmer eller inte.

– Flykten av väljare från KD till främst M kan redan ha påverkats av det här.

Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap, Södertörns högskola:

– KD har under senare år jobbat med att sudda bort stämpeln som abortmotståndare, men nu väller frågan fram igen. Det är olyckligt för partiledningen som arbetat hårt för att få bort den stämpeln.

– KD har redan rasat i opinionen efter den stora framgången i valet. Det här hjälper inte upp situationen.

Vad betyder det här för Lars Adaktussons politiska framtid?

Folke Johansson: 

– Personstrider är inte bra för något parti, men Adaktusson har ju som välrenommerad journalist uppfattats positivt också av andra än KD-väljare. Det är oklart hur det stödet påverkas nu.

– Det skulle förvåna mig om han inte försvinner ur politiken efter den här mandatperioden. Han kanske hoppar av ännu tidigare om han får något bra erbjudande.

Marja Lemne

– Adaktusson var tidigare ett dragplåster för KD i valet och han hade siktet inställt på högre poster. Men det borde vara uteslutet nu att han får en ledande befattning.

– Det är inte osannolikt att han försvinner från politiken. Att sitta kvar och ha riksdagsgruppen och partiledningen emot sig är inte så bra.