Alliansens valförlust är analyserad och nycklarna till en ljus framtid sägs vara hittade. "Det är bra att diskussionen kommit i gång", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra när Expressen träffar henne i Davos. Foto: Jens L'Estrade
Alliansens valförlust är analyserad och nycklarna till en ljus framtid sägs vara hittade. "Det är bra att diskussionen kommit i gång", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra när Expressen träffar henne i Davos. Foto: Jens L'Estrade

Uppdraget: Ta M tillbaka till toppen

Publicerad

DAVOS. Gamla alliansregeringen hade för få nya idéer.

Det är Anna Kinberg Batras snabbanalys av valförlusten.

Nu inleds arbetet framåt - och nyckeln stavas jobb och bättre integration. Men hon vill inte spika allianskollegornas förslag i frågan.

– Det är bra att diskussionen kommit i gång. Flera allianspartier har satt i gång den. Sen får vi titta på vilka förslag som fungerar, säger hon i en längre intervju med Expressen.

Det är fem minusgrader i schweiziska Davos och toppmötet World Economic Forum har belägrat stan. Några av världens mäktigaste är på plats. Den ena svarta Mercedesen efter den andra passerar förbi medan Anna Kinberg Batra tar försiktiga steg ut på den halkiga trottoaren. Det är hennes första Davos-besök och dag två är fulltecknad av möten och seminarier.

– Det första jag gjorde var att träffa Jyrki Katainen som har varit finans- och statsminister i Finland och nu är vice ordförande i EU-kommissionen med ansvar för tillväxt och konkurrenskraft. Den största frågan är hur vi ska får fart på Europas ekonomi som påverkar även oss. Tittar man på världsprognoserna som påverkar även oss så växer vi inte som vi skulle vilja. Inte ens hos oss. Då behöver vi få fram reformer som gör att jobben kan växa till, säger hon.

"Bra på att hantera krisen"

De gamla partikollegorna och Davos-veteranerna Carl Bildt och Anders Borg är också på plats och gav henne ett stalltips inför besöket: Lyft blicken från Sverige.

– Vad händer i världen, ekonomiskt och säkerhetspolitiskt? Det är väldigt oroligt på flera fronter. Vad händer i Europa, med konkurrenskraften här och vad händer med oss? Först efter det kan man få fram vad vi behöver göra i Sverige för att fortsätta vara ett så bra land som vi är.

Men hemma går opinionsmätningarna dåligt för alliansen. Det glapp mellan blocken som före jul hade krympt gjorde comeback efter decemberöverenskommelsen. Folkpartiet har hamnat både under och precis kring riksdagsspärren i de senaste mätningarna.

Jan Björklund sa nyligen att ni var regeringströtta. Kan det ligga något i det?

– Vi var inte tillräckligt bra på att få fram nya förslag och fortsätta utveckla politiken och det måste man göra. Vi var riktigt bra på att hantera krisen och på att ta fram reformer. Mycket kraft har gått åt till krishantering under de extrema åren.

"Det tar för lång tid"

M-ledaren lyfter särskilt fram integrationsfrågan som ett exempel där man misslyckats. Tidigare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson leder nu förnyelsearbetet.

– Det är en fråga där vi inte har tillräckligt bra svar och där vi inte har lyckats tillräckligt bra. Det tar för lång tid att komma in i jobb, bostad och samhälle om man kommit hit.

Flera av allianspartierna har lagt migrations- och integrationsförslag - bland annat hårdare krav på anhöriginvandring och slopat permanent uppehållstillstånd. Moderaten Hanif Bali sa i en intervju med Dagens Industri att Migrationsöverenskommelsen är överspelad. Är det här en ny linje?

– Den som har ansvar för det här utom jag själv är Elisabeth Svantesson som fått ett uppdrag att förbättra integrationen. Vad gäller om Sverige ska vara öppet och kunna ta ansvar för flyktingar hoppas jag att vi fortsätter ha ett brett stöd.

– Det är bra att diskussionen kommit i gång. Flera allianspartier har satt i gång den. Sen får vi titta på vilka förslag som fungerar. Men det är lite tidigt. Det finns fler verktyg att titta på men det som måste vara nyckeln är att komma till egen försörjning, lättare att ta sig från tillfälligt boende till fast mark under fötterna.

Hur mycket har de här förslagen att göra med SD:s framgångar?

– Det vi bryr oss om och förhåller oss till är att det är för svårt att komma in i det svenska samhället. Det är det som är grunden för hur vi utvecklar vår politik. Jag bryr mig mindre om andra partier. Det har inte med något annat parti att göra.

"Det oroar även mig"

Försvaret kräver ytterligare fyra miljarder varje år. Är det en rimlig summa?

– Det är för tidigt att svara på. Vi har varit tydliga om försvaret, inte minst beredskapen. Vi behöver övningstimmar, sjötimmar och flygtimmar. Vi behöver också ha en seriös diskussion om Nato eftersom vi behöver bygga säkerhet tillsammans med andra och vi har runt Östersjön ett antal länder med olika intressen som man måste förhålla sig till.

Varannan svensk tror inte att Säpo och polisen har tillräcklig beredskap för att skydda mot terrordåd, enligt en ny undersökning från Novus. Hur ska ni politiker möta det?

– Det oroar även mig. Om vi är alldeles för oroliga för allting och om man är orolig för vad som händer där ute finns det en risk för att man sluter sig och att rädslan styr hur man beter sig. Det brukar bli farligt. Det är därför det är så otroligt viktigt att ta fajten för det öppna samhället.

Hur ser du på fängelsestraff och utvisning för de som lämnar Sverige för att strida för en terrororganisation?

– Det som är svårt är hur man ska göra utan att försvåra för öppenheten. Du har rätt att resa som turist, du har rätt att hälsa på släkt och vänner och den rätten är viktig. Vi vill inte ha ett samhälle där du inte låter dina myndiga barn åka på egna semesterresor. Men det är väldigt viktigt att vi gör det vi kan för att stoppa och förebygga radikalisering, säger hon.

"Det måste bli färre"

M-ledaren nämner att tidigare justitieministern Beatrice Ask nu ser över de rättsliga aspekterna.

– Där ingår att titta på hur pass utfärdas, under vilka förutsättningar man kan dra in pass och hur förebygger vi radikalisering bland ungdomar. Det viktiga är att det måste bli färre som kan bli offer för våld. Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld och att bidra till att det sprids i världen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag