Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppdraget: Ta M tillbaka till toppen

Alliansens valförlust är analyserad och nycklarna till en ljus framtid sägs vara hittade. "Det är bra att diskussionen kommit i gång", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra när Expressen träffar henne i Davos.
Foto: Jens L'Estrade

DAVOS. Gamla alliansregeringen hade för få nya idéer.

Det är Anna Kinberg Batras snabbanalys av valförlusten.

Nu inleds arbetet framåt - och nyckeln stavas jobb och bättre integration. Men hon vill inte spika allianskollegornas förslag i frågan.

– Det är bra att diskussionen kommit i gång. Flera allianspartier har satt i gång den. Sen får vi titta på vilka förslag som fungerar, säger hon i en längre intervju med Expressen.

Det är fem minusgrader i schweiziska Davos och toppmötet World Economic Forum har belägrat stan. Några av världens mäktigaste är på plats. Den ena svarta Mercedesen efter den andra passerar förbi medan Anna Kinberg Batra tar försiktiga steg ut på den halkiga trottoaren. Det är hennes första Davos-besök och dag två är fulltecknad av möten och seminarier.

– Det första jag gjorde var att träffa Jyrki Katainen som har varit finans- och statsminister i Finland och nu är vice ordförande i EU-kommissionen med ansvar för tillväxt och konkurrenskraft. Den största frågan är hur vi ska får fart på Europas ekonomi som påverkar även oss. Tittar man på världsprognoserna som påverkar även oss så växer vi inte som vi skulle vilja. Inte ens hos oss. Då behöver vi få fram reformer som gör att jobben kan växa till, säger hon.

"Bra på att hantera krisen"

De gamla partikollegorna och Davos-veteranerna Carl Bildt och Anders Borg är också på plats och gav henne ett stalltips inför besöket: Lyft blicken från Sverige.

– Vad händer i världen, ekonomiskt och säkerhetspolitiskt? Det är väldigt oroligt på flera fronter. Vad händer i Europa, med konkurrenskraften här och vad händer med oss? Först efter det kan man få fram vad vi behöver göra i Sverige för att fortsätta vara ett så bra land som vi är.

Men hemma går opinionsmätningarna dåligt för alliansen. Det glapp mellan blocken som före jul hade krympt gjorde comeback efter decemberöverenskommelsen. Folkpartiet har hamnat både under och precis kring riksdagsspärren i de senaste mätningarna.

Jan Björklund sa nyligen att ni var regeringströtta. Kan det ligga något i det?

– Vi var inte tillräckligt bra på att få fram nya förslag och fortsätta utveckla politiken och det måste man göra. Vi var riktigt bra på att hantera krisen och på att ta fram reformer. Mycket kraft har gått åt till krishantering under de extrema åren.

"Det tar för lång tid"

M-ledaren lyfter särskilt fram integrationsfrågan som ett exempel där man misslyckats. Tidigare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson leder nu förnyelsearbetet.

– Det är en fråga där vi inte har tillräckligt bra svar och där vi inte har lyckats tillräckligt bra. Det tar för lång tid att komma in i jobb, bostad och samhälle om man kommit hit.

Flera av allianspartierna har lagt migrations- och integrationsförslag - bland annat hårdare krav på anhöriginvandring och slopat permanent uppehållstillstånd. Moderaten Hanif Bali sa i en intervju med Dagens Industri att Migrationsöverenskommelsen är överspelad. Är det här en ny linje?

– Den som har ansvar för det här utom jag själv är Elisabeth Svantesson som fått ett uppdrag att förbättra integrationen. Vad gäller om Sverige ska vara öppet och kunna ta ansvar för flyktingar hoppas jag att vi fortsätter ha ett brett stöd.

– Det är bra att diskussionen kommit i gång. Flera allianspartier har satt i gång den. Sen får vi titta på vilka förslag som fungerar. Men det är lite tidigt. Det finns fler verktyg att titta på men det som måste vara nyckeln är att komma till egen försörjning, lättare att ta sig från tillfälligt boende till fast mark under fötterna.

Hur mycket har de här förslagen att göra med SD:s framgångar?

– Det vi bryr oss om och förhåller oss till är att det är för svårt att komma in i det svenska samhället. Det är det som är grunden för hur vi utvecklar vår politik. Jag bryr mig mindre om andra partier. Det har inte med något annat parti att göra.

"Det oroar även mig"

Försvaret kräver ytterligare fyra miljarder varje år. Är det en rimlig summa?

– Det är för tidigt att svara på. Vi har varit tydliga om försvaret, inte minst beredskapen. Vi behöver övningstimmar, sjötimmar och flygtimmar. Vi behöver också ha en seriös diskussion om Nato eftersom vi behöver bygga säkerhet tillsammans med andra och vi har runt Östersjön ett antal länder med olika intressen som man måste förhålla sig till.

Varannan svensk tror inte att Säpo och polisen har tillräcklig beredskap för att skydda mot terrordåd, enligt en ny undersökning från Novus. Hur ska ni politiker möta det?

– Det oroar även mig. Om vi är alldeles för oroliga för allting och om man är orolig för vad som händer där ute finns det en risk för att man sluter sig och att rädslan styr hur man beter sig. Det brukar bli farligt. Det är därför det är så otroligt viktigt att ta fajten för det öppna samhället.

Hur ser du på fängelsestraff och utvisning för de som lämnar Sverige för att strida för en terrororganisation?

– Det som är svårt är hur man ska göra utan att försvåra för öppenheten. Du har rätt att resa som turist, du har rätt att hälsa på släkt och vänner och den rätten är viktig. Vi vill inte ha ett samhälle där du inte låter dina myndiga barn åka på egna semesterresor. Men det är väldigt viktigt att vi gör det vi kan för att stoppa och förebygga radikalisering, säger hon.

"Det måste bli färre"

M-ledaren nämner att tidigare justitieministern Beatrice Ask nu ser över de rättsliga aspekterna.

– Där ingår att titta på hur pass utfärdas, under vilka förutsättningar man kan dra in pass och hur förebygger vi radikalisering bland ungdomar. Det viktiga är att det måste bli färre som kan bli offer för våld. Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld och att bidra till att det sprids i världen.

M-ledaren om...

...hur hon hanterar stress på arbetet:

'' Man får försöka lägga från sig sin telefon. Det måste man och har man familj blir man påmind om det. Barnen är både bättre uppkopplade men märker också om man inte är närvarande själv."

...varför hon vill byta karriär någon gång:

'' Jag ska väl jobba 30 år till. Då hoppas jag hinna med en del annat. Nu har jag åtagit mig det här ett antal år framöver. När jag var riktigt liten ville jag bli veterinär, det tror jag inte är aktuellt nu. Jag har läst ekonomi och språk. Då är man inte specialist på något. Men jag har ett samhällsintresse och har jobbat lite som journalist. Men det är ju inte aktuellt nu."

...sina löften för 2015, politiskt och privat:

'' Jag lovar att sätta fart på det moderata förnyelsearbetet så att vi är redo att utmana inför 2018, både för vår del och för alliansens. Det gör vi utifrån vilka utmaningar vi har omkring. Inte utifrån den ena eller andra historien eller det ena eller andra partiet. Utrymme att vara privat ibland. Och att komma levande i mål och springa hela vägen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.